23 juni, 2024
Onze vakbondEen SAP(PIG) verhaal

Een SAP(PIG) verhaal
E

Hoe kan men een gedrocht als SAP aankopen terwijl men weet dat diverse eenheden van defensie afhankelijk van satelliet verbindingen zijn (schepen, mensen in het veld, uitzending etc.). De bandbreedte is dusdanig krap dat veel tijd verloren gaat met data overdracht via deze verbinding. SAP is namelijk niet het enige verkeer dat plaats vindt via de satelliet verbinding van bijvoorbeeld schepen. Sterker nog: in de toekomst zal het dataverkeer via satelliet verbindingen verder intensiveren.

SAP frustreert

Verder is de bewerkelijkheid van het SAP systeem dusdanig dat mensen aan boord van schepen een hoge mate van gefrustreerdheid hebben. Met moet diverse petten (gebruiker, bevo, chef etc.) op- zetten om storingen, onderdelen en verdere dingen die moeten worden bijgehouden in SAP, in te voeren en de tijd die hiermee gemoeid gaat is hoog en daardoor onwerkbaar. Grijpvoorraden zijn er niet meer, men moet ongeveer voor elk boutje en moertje een halve dag invoeren in SAP om het systeem up to date te houden.

Opleiden SAP gebruikers

Als men kijkt naar de personeelsverplaatsingen die plaats moeten vinden om mensen op te leiden in Soesterberg is het misschien kostentechnisch goedkoper om de instructeur naar de cursisten te brengen i.p.v. andersom. Zeker in deze moeizame aanloopperiode levert dit denk ik een behoorlijke kostenbesparing op (declaraties etc.). Voor SAP is bovendien al een aantal keer voorgekomen dat mensen die de intro hebben doorlopen niet in de reguliere cursus komen waardoor de geldigheidstermijn verloopt en de intro opnieuw moet worden gedaan. Een slechte planning.

Hoeveelheid SAP cursisten

Het lijkt erop dat de accommodatie op Soesterberg de hoeveelheid cursisten niet aan kan. Bovendien is de accommodatie zeer sterk verouderd voor de tijdelijke opvang van SAP cursisten. Ik begrijp dat er mensen zijn die moeite hebben met het verblijven gedurende langere tijd op een andere locatie Maar het op peil brengen van de accommodatie met eenvoudige middelen zou door veel cursisten met gejuich worden ontvangen. Tenslotte is men van huis en haard weg en daar mag best wat tegen overstaan anno 2011 (bijna 2012).

Centraliseren op Soesterberg

Als we het hier voorgaande m.b.t. sentimenten in ogenschouw nemen, moeten wij natuurlijk niet het welzijn van het personeel uit het oog verliezen. Dus waar mogelijk, laat de mensen dan op hun positie zitten . Voorbeeld: de mensen die in het laatste gedeelte van hun werkzame leven voor defensie zitten, moet je zo min mogelijk “verkassen” tenzij ze dat zelf aangeven. Het heen en weer slepen kost geld en tijd.

De SAP cursus

De cursus zelf kan vereenvoudigd worden om autorisatie voor het systeem te krijgen. Uit diverse praktijk voorbeelden blijkt dat mensen zich na een korte introductie best kunnen redden met SAP. Maak een aantal “opgeleide” mensen defensie breed “tutor” en geef deze het recht tot verlenen van autorisatie om te mogen werken in SAP. De diverse krijgsmachtonderdelen kunnen dan zelf e.e.a. inrichten. De tijdswinst zal enorm zijn.

Tot slot

Tussen de krijgsmachtonderdelen en de ondersteunende bedrijven onderling gaan al “geruchten” m.b.t. het anders inrichten van SAP t.o.v. elkaar. Dit betreft ook het afschermen van gegevens zodat de eigen “toko” weer kan worden beschermd en het inzicht in personeel, uren, materieel etc. steeds onduidelijker gaat worden. Dit houdt in dat er nog steeds ongenuanceerde rekeningen kunnen worden gepresenteerd aan de “klanten”. (waar blijft de controle?)

Naar de SAPPERS, ik hoop (maar vrees van niet) dat de organisatie bovenstaande opmerkingen in overweging heeft genomen of neemt ? Wij horen teveel “geruchten” dat het SAP in dit geval op voorhand een geslaagd project is en er dus met bovenstaande punten zal moeten worden geleefd.

Hoop doet echter wel leven.

De schrijver

Naam bekend bij bestuur ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: