20 mei, 2024
Onze vakbondEen SAP(PIG) verhaal deel 2

Een SAP(PIG) verhaal deel 2
E

Op dit ogenblik moet er bij defensie een grote inspanning worden geleverd om mensen op te leiden in diverse disciplines. Een voorbeeld is SAP. Wat er nu gebeurt, is dat mensen vanuit Den Helder naar Soesterberg moeten voor de opleiding, we spreken hier over ongeveer tweehonderd mensen. Deze mensen reizen met eigen vervoer, zitten in een hotel en worden opgeleid op de kazerne te Soesterberg.

Deze “exercitie” blijkt een paar miljoen te kosten. Vanuit diverse kanten is aangegeven dat er gewoon instructeurs naar Den Helder moeten komen. Die zouden dan de opleiding voor mensen in Den Helder kunnen verzorgen. Volgens onze informatie heeft iemand in de legerleiding de beslissing genomen dat e.e.a. niet gaat gebeuren.

In Den Helder zijn lokalen met leermiddelen aanwezig, die nog beter geoutilleerd zijn dan die in Soesterberg. Afgezien van de mensen die nu al naar Soesterberg gaan, moeten er nog honderden mensen militair en burger uit Den Helder worden opgeleid. De accommodatie voor militairen in Soesterberg laat ook nog eens te wensen over. Er zijn voorbeelden van mensen die in de omgeving bij familie logeren om nog enige vorm van comfort te hebben.

Wij begrijpen dat men opleidingen wil centraliseren, maar als er zulke inhaalslagen moeten worden gemaakt om personeel op te leiden, dient men van de regelgeving af te wijken. Hoe is het mogelijk dat een leidinggevende weigert in te zien dat dit een aanzienlijke kostenbesparing kan opleveren en dat er überhaupt aan dit zeer belangrijke argument voorbij wordt gegaan?

Het argument dat mensen niet naar Den Helder willen, lijkt ons niet valide. We werken in een “geef acht, mars” maatschappij. Stel dat de militairen gerechtigd zijn om te weigeren, dan lijkt het mij niet onverstandig opgeleid personeel in Den Helder te gebruiken die deze opleiding kunnen geven. De kennis is hier immers ruimschoots aanwezig en mocht dit volgens de instantie in Soesterberg niet zo zijn, dan leiden ze die maar op.

Tot slot, hoe kan het zijn dat er bij grote opleidingsinspanningen (defensie breed) in deze financieel krappe tijden, halsstarrig aan centralisatie wordt vastgehouden! Flexibiliteit is het credo, zeker als dit kostenbesparingen oplevert. Op dit moment vindt er overleg plaats over nieuwe bezuinigingen in het Catshuis. Laten wij als defensie a.u.b. meedenken!

Stop de afbraak begin met opbouw!

Naam bekend bij redactie ODB(ingezonden brief)

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: