10 december, 2023
Onze vakbondDuizenden Mensen Bij 31e Indië herdenking In Roermond

Duizenden Mensen Bij 31e Indië herdenking In Roermond
D

Vele duizenden mensen woonden zaterdag 1 september jl. bij het Nationaal Indië-monument in Roermond de herdenking bij van de ruim 6.200 Nederlandse militairen die tussen 1945 en 1962 omkwamen. De slachtoffers vielen tijdens missies in de toenmalige overzeese gebiedsdelen Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea.

Namens de ODB
Vertegenwoordigers van onder meer veteranenorganisaties en Defensie waaronder, namens de ODB voorzitter Erik Jurriëns en bestuurslid Victor van Wulfen legden kransen. Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken sprak de aanwezigen toe. Daarin prees hij zijn toehoorders dat zij in naam van Nederland belangrijk werk hebben verricht.

Minuut stilte
De heer Hans van Bergen de stadsdichter van Roermond droeg zijn jaarlijkse declamatie voor. Na de Taptoe en de minuut stilte kwam een formatie van vier F-16 straaljagers van de vliegbasis Volkel een ‘flypast’ uitvoeren in de zogenoemde ‘missing man formation’

Kritiek
Het Nationaal Indiëmonument werd in 1988 door prins Bernhard onthuld. De laatste jaren neemt de kritiek op de herdenking toe. Volgens tegenstanders van de herdenking beging het Nederlandse leger in Indonesië op grote schaal oorlogsmisdaden onder het commando van generaal Simon Spoor. Alleen de Nederlandse doden worden herdacht, vergeten worden de 150.000 Indonesische burgerdoden, aldus deze critici.

Nieuw monument
Tijdens de herdenking werd ook een nieuw monument onthuld, dat de band moet verstevigen tussen veteranen in het toenmalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea en veteranen die later door Nederland en de VN werden uitgezonden. Dit zogenoemde Verbindend Monument werd onthuld door veteranen die dienden in Indonesië, Korea, Libanon, Cambodja en Afghanistan. Het monument is een initiatief en ontworpen door Indiëveteraan Gerard van der Lee.

Ondersteuning
De herdenking werd muzikaal omlijst door de Marinierskapel en het Roermondse koor Les Amis du Bon Coeur. De erewachten werden gevormd door het korps Mariniers, de Koninklijke Marechaussee en het Regiment van Heutsz uit Schaarbergen. En de catering (koffie Thee koek en snert met broodjes) lag in handen van de facilitaire dienst uit Oirschot

Bron: De Limburger/NIM/Redactie
Foto: ODB

Kerst 2023Kerst 2023

Gerelateerd aan dit bericht: