22 juni, 2024
Onze vakbondDodenherdenking 4 mei 2020

Dodenherdenking 4 mei 2020
D

Dit jaar kunnen we door de Corona-crisis niet met elkaar rond onze herdenkingsmonumenten samen komen. Toch willen wij als Onafhankelijke Defensiebond bij deze bijzondere dodenherdenking even samen met jou stil staan.

Bij het monument ‘Voor hen die vielen’, aan de Middenweg in Den Helder, waar organisaties jaarlijks een bloemstuk leggen voor Nederlandse slachtoffers van de oorlogssituaties en vredesoperaties tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Is het dit jaar vele minutenlang ongebruikelijk stiller. Het is stil in Amsterdam. Maar ondanks dat wordt wel gevraagd virtueel bloemen te leggen als eerbetoon, thuis naar de trompet te luisteren van trompettist Jeroen Schippers om vervolgens 2 minuten samen op minimaal anderhalve meter afstand stil te zijn.

Ook de herdenking op de Dam zal dit jaar geheel anders zijn, veel stiller maar ook intenser. Deze herdenking begint om 19:00 en eindigt om 20:25. Alleen koning Willem-Alexander, koningin Maxima, premier Rutte, burgemeester Halsema en het Nationaal Comité 4 en 5 mei-voorzitter Gerdi Verbeet leggen een bloemenkrans dit jaar. Met tot slot schrijver Arnon Grunberg (1971), deze houdt een voordracht voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op de Dam in Amsterdam, in de Nieuwe Kerk.

Laten we dit bij deze herdenking ook stilstaan bij de vele mensen die het leven lieten in de strijd tegen het Corona-virus en alle helden (met name in de zorg) die zo keihard gewerkt hebben (en nog steeds keihard werken!) om hun medemens te helpen en om dit land draaiende te houden.

Tekst: Bestuur ODB
Afbeelding: ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: