31 mei, 2024
Onze vakbondJuridische DienstverleningDemocratie, vrijheid en ACTA

Democratie, vrijheid en ACTA
D

Hoeveel militairen en burgers sneuvelden (en sneuvelen) er niet voor de vrijheid? In ieder geval honderd duizenden. Zij lieten hun leven zodat u en ik de vrijheid hebben om te zeggen wat wij willen. De vrijheid hebben om te zijn wie wij willen. Vrij te zijn om ons te verplaatsen en te begeven, daar waar wij willen. Gevrijwaard te worden van het zonder enige aanleiding naar je legitimatie te worden gevraagd, te worden gefouilleerd en te worden bespied op wat voor wijze dan ook.

Maar er is nu (weer) een andere manier waarop de vrijheid van een ieder wordt bedreigd. Deze sluipmoordenaar van de democratie heet ACTA en dit staat voor Anti Counterfeiting Trade Agreement.

Dit initiatief is van Japan en Amerika en moet er toe leiden dat illegaal kopiëren wordt aangepakt. Dit zal echter op een wijze geschieden die een dictatuur niet zou misstaan. De EU wil zich aansluiten.

ACTA zal zich richten op drie kerngebieden:

  1. International samenwerking betreffende de handhaving.
  2. Uitwisselen van gegevens.
  3. Juridisch samenwerken.

In Brussel ontstaat echter steeds meer rumoer over de ACTA, omdat het ook vergaande maatregelen inhoudt voor de bestrijding van digitale piraterij. Daarnaast bestaat er een zogenaamd ‘three strikes policy’ (drie keer betrapt worden op illegaal downloaden resulteert in afsluiting van het internet). Daarbij dienen internet providers actief te gaan filteren wat u download. Het zal niemand verbazen dat deze gegevens bewaard zullen gaan worden.

Stichting Brein, de Nederlandse waakhond tegen piraterij, geeft aan dat er voor EU-burgers niets zal veranderen. Brein noemt het uiteindelijke verdrag ‘vrij mager’. In Nederland moet de Tweede Kamer echter nog debatteren over het verdrag voor er formeel een besluit wordt genomen. Het Europees Parlement zal ACTA binnenkort inhoudelijk behandelen.

Wederom zullen de onwetende van geest roepen dat ACTA een goede zaak is, maar zij hebben wellicht nooit gemerkt dat er van buiten af op hun draadloze router werd ingelogd. Succes met ontkennen dat jij het niet hebt gedownload!

Weer gaat er een stukje vrijheid verloren…

U bent geïnformeerd!

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: