In deze tijden van onduidelijkheid zijn er duidelijke antwoorden nodig, antwoorden over hoe nu verder. Het vastgelopen overleg over het nieuwe in te voeren pensioenstelsel en het gehele CAO (arbeidsvoorwaarden), is slecht gevallen bij de medewerkers van het ministerie van Defensie.

Jarenlange bezuinigingen en gekonkel in de top op het ministerie van Defensie beginnen grote scheuren te vertonen. Deze scheuren kunnen nauwelijks meer gelijmd worden. Het beetje vertrouwen dat het personeel nog had is verdwenen. Er is veel geld beschikbaar gekomen maar alleen voor materieel kanonnen, schepen, voertuigen munitie, infrastructuur etc. maar niet – vooral niet – voor het personeel. Het kostbaarste wat elke organisatie aan haar balans mag toeschrijven is het personeel.

Als straks (2020-2028) het materieel uitgeleverd gaat worden aan Defensie, wie gaat dat dan bemannen als bemanning van bijvoorbeeld onderzeeboten, vliegtuigen en overige voertuigen/vaartuigen.

Nu is het tijd als Den Haag verstandig is om aan het personeel te denken, een waardevast pensioenstelsel en concurrerend CAO om mee te beginnen. Want goed gemotiveerd en loyaal personeel krijg je alléén met waardering en erkenning. Jammer genoeg is er al jarenlang 1997 tot 2017 geen spoortje te bekennen van enige waardering en erkenning voor het defensiepersoneel.

De politiek in het algemeen krijgt een verkeerd beeld voorgeschoteld door de Bestuursstaf, maar opvallend genoeg ook door vakbonden uit het georganiseerd overleg. De Vaste Commissie voor Defensie reageert op verkeerde signalen en krijgt vaak zorgvuldig geregisseerde scenario’s voorgeschoteld om pers, achterban en kiezers tevreden te stellen.

Wat het personeel wel elke dag ziet is dat dezelfde defensietop zich pontificaal op 1 zet in de media, waarbij alleen met de mond beleid wordt beleden die daarna alweer gauw in de prullenbak verdwijnt als zij er niet beter van worden.

Oplossingen en dromen zijn er op de werkvloer genoeg zoals:

  • Gedeelte van het bedrag wat beschikbaar is voor materieel, overhevelen naar het potje ter behoeve van het personeel (herverdelen).
  • Aan het middelloon stelsel voor het pensioen is niet te ontkomen, maar niemand mag financieel benadeeld worden. Financiële compensatie dus.
  • Standaard loon compensatie toekennen wat gekoppeld is aan het landelijke inflatie cijfer. Constante indexatie naast salaris verhoging om de opgelopen achterstand van een kwart eeuw wanbeleid in 4 a 5 jaar in te lopen.

Jammer dat de defensietop er een janboel van heeft gemaakt en nog steeds weinig oog heeft voor de noden op de werkvloer net als de vakcentrales in het georganiseerd overleg (georganiseerd en betaald door dezelfde defensietop). Tijd voor aanpak.

Goed dat het defensiepersoneel de werkgever op andere manieren (social media) onder druk zet. Doe eens gek en zet ons defensiepersoneel op 1. Alvast een goed voornemen in 2019…….PROOST!

Bron: Putdeksel

KlussenKlussen
Vorig artikelEinde Jaar 2018
Volgend artikelInhouding Voorschot Pensioenpremie 2019

3 REACTIES

  1. en laten we het dan nog maar niet hebben over de wijze waar op defensie al jaren omgaat met dienst slachtoffers, zorg onthouden , niet willen erkennen van hun verantwoordelijkheid , dienst slachtoffers uitmaken voor leugenaars en fantasten waar kennen we dat ook van o ja het geval marco kroon eerste reactie hij liegt hij fantaseer en zo mensen in disrcrediet brengen, domme ambtenaren in de bocht, en daar zeker pijnlijk als je terug moet komen
    neem geval chroom 6 ja je krijgt zwijggeld maar we nemen niet de verantwoordelijk op ons die we als goed werkgever zouden moeten doen, en dan de ombeschofheid van ander overheids diensten die dit gedarg over nemen om ook de boel maar weg te schuiven , want wij hebben er ook geen zin in, twerijl het duidelijk is de wet is vast gelegd zo wel als werkgever , als voor de toen malige dienstplichtigen, als je niet gezond de dienst verlaat is en blijft defensie verantwoordelijk , maar in de praktijk wordt je gewoon gedump en kan je de treing krijgen als dank voor wat je voor die land gedaan hebt

  2. Heel juist J ben blij dat deze bond tenminste een veilig meldpunt over misstanden heeft geopend om dienstslachtoffers te helpen.

Reacties zijn gesloten.