21 juni, 2024
Onze vakbond“Defensie: Toon Goed Werkgeverschap!”

“Defensie: Toon Goed Werkgeverschap!”

In deze tijden van onduidelijkheid zijn er duidelijke antwoorden nodig, antwoorden over hoe nu verder. Het vastgelopen overleg over het nieuwe in te voeren pensioenstelsel en het gehele CAO (arbeidsvoorwaarden), is slecht gevallen bij de medewerkers van het ministerie van Defensie.

Jarenlange bezuinigingen en gekonkel in de top op het ministerie van Defensie beginnen grote scheuren te vertonen. Deze scheuren kunnen nauwelijks meer gelijmd worden. Het beetje vertrouwen dat het personeel nog had is verdwenen. Er is veel geld beschikbaar gekomen maar alleen voor materieel kanonnen, schepen, voertuigen munitie, infrastructuur etc. maar niet – vooral niet – voor het personeel. Het kostbaarste wat elke organisatie aan haar balans mag toeschrijven is het personeel.

Als straks (2020-2028) het materieel uitgeleverd gaat worden aan Defensie, wie gaat dat dan bemannen als bemanning van bijvoorbeeld onderzeeboten, vliegtuigen en overige voertuigen/vaartuigen.

Nu is het tijd als Den Haag verstandig is om aan het personeel te denken, een waardevast pensioenstelsel en concurrerend CAO om mee te beginnen. Want goed gemotiveerd en loyaal personeel krijg je alléén met waardering en erkenning. Jammer genoeg is er al jarenlang 1997 tot 2017 geen spoortje te bekennen van enige waardering en erkenning voor het defensiepersoneel.

De politiek in het algemeen krijgt een verkeerd beeld voorgeschoteld door de Bestuursstaf, maar opvallend genoeg ook door vakbonden uit het georganiseerd overleg. De Vaste Commissie voor Defensie reageert op verkeerde signalen en krijgt vaak zorgvuldig geregisseerde scenario’s voorgeschoteld om pers, achterban en kiezers tevreden te stellen.

Wat het personeel wel elke dag ziet is dat dezelfde defensietop zich pontificaal op 1 zet in de media, waarbij alleen met de mond beleid wordt beleden die daarna alweer gauw in de prullenbak verdwijnt als zij er niet beter van worden.

Oplossingen en dromen zijn er op de werkvloer genoeg zoals:

  • Gedeelte van het bedrag wat beschikbaar is voor materieel, overhevelen naar het potje ter behoeve van het personeel (herverdelen).
  • Aan het middelloon stelsel voor het pensioen is niet te ontkomen, maar niemand mag financieel benadeeld worden. Financiële compensatie dus.
  • Standaard loon compensatie toekennen wat gekoppeld is aan het landelijke inflatie cijfer. Constante indexatie naast salaris verhoging om de opgelopen achterstand van een kwart eeuw wanbeleid in 4 a 5 jaar in te lopen.

Jammer dat de defensietop er een janboel van heeft gemaakt en nog steeds weinig oog heeft voor de noden op de werkvloer net als de vakcentrales in het georganiseerd overleg (georganiseerd en betaald door dezelfde defensietop). Tijd voor aanpak.

Goed dat het defensiepersoneel de werkgever op andere manieren (social media) onder druk zet. Doe eens gek en zet ons defensiepersoneel op 1. Alvast een goed voornemen in 2019…….PROOST!

Bron: Putdeksel

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: