24 mei, 2024
Onze vakbondDefensie 'krijgt' 100 miljoen.... nou en?

Defensie ‘krijgt’ 100 miljoen…. nou en?
D

In de vorige eeuw, zo begin jaren 80, was de nood bij defensie zo hoog dat er gesproken werd over eigen wc-papier mee van huis te nemen,omdat de bezuinigingen hadden toegeslagen. Tot vandaag de dag, dus ruim 30 jaar later, wordt er nog steeds bezuinigd op defensie. Misschien laat deze tijdslijn aan u zien hoe defensie de laatste 30 jaar uitgehold is. Toiletpapier hoeven ze niet mee te nemen bij defensie, maar goed, er werkt nu ook ongeveer de helft minder mensen in het militaire pak. Dat is heel veel papier bezuinigen en niet alleen voor het toilet.

De afspraak sinds de oprichting van de NAVO was, dat ieder land binnen dit pact per jaar 2% van het bruto nationaal product zou investeren in de krijgsmacht. Iedereen die iets met defensie te maken heeft, weet dat dit allang niet meer de norm is. Met een beetje geluk halen we 1% en dat ook lang niet altijd.

Ons trotse leger kent geen echte tanks meer, er wordt geruzied over straaljagers (hoe lang kun je zoiets nog uitstellen? Lekker goedkoop,terwijl er wel geld voor is vrijgemaakt), en op de trotse vloot kunnen ze met moeite een bemanning bij elkaar schrapen om uit varen te gaan. Om nog maar niet te spreken over het opleidingsniveau binnen onze krijgsmacht.

Nou ja de officierenopleidingen worden nog steeds in 4 jaar en meer gegeven, maar onderofficier en lager,die hebben schijnbaar tegenwoordig zo’n hoog iq dat ze met de helft van de opleidingstijd kunnen doen. Leren ze dan nog hetzelfde? Nou wat denkt u zelf?

Alleen de marechaussee (als organisatie dan,niet persoonlijk) vaart er wel bij schijnbaar, maar die hebben zoveel burgertaken extra gekregen dat ze meer overeenkomsten met politie en douane hebben, dan met ons paarse leger.

En toen schrok iedereen wakker. Ja, misschien letterlijk (ambtenaar hahaha en zo…). Er gebeuren de laatste tijd in de wereld en vooral dichter bij huis dingen waaruit blijkt dat een goede defensie zo gek nog niet is. En wat moet er dan gebeuren? Dan moet je investeren. Dus gaat er 100 miljoen extra naar Defensie. En wat doen we daarmee? 2 tanks terugkopen? Een halve straaljager? Een kwart marineschip?
Of wordt er eindelijk een keer geïnvesteerd in de mensen die al die apparaten moeten bedienen? Dat zou toch wel eens een keertje tijd worden. Dat mensen niet worden afgescheept met halve beloften en hele ontslagen.
Dus laten we net zo trots kunnen zijn op een goed opgeleid en getraind leger,als we zijn op al onze veteranen. En ja,daar moet je wel wat voor doen.

Dus -om in de lijn van de ODB te blijven- stop de afbraak en begin met een goed uitgebalanceerd leger op te bouwen.Succes!!!!

De werkelijkheid heeft het verhaal al weer ingehaald. In plaats van 100 miljoen minder bezuinigen wordt het 50 miljoen minder bezuinigen op defensie. 375 miljoen gaat naar ontwikkelingshulp. Politiek gezien zal het allemaal wel passen in de machtspelletjes die in Den Haag gespeeld worden, maar schijnbaar heeft de politiek lak aan ’s lands eigen veiligheid en spelen eigen (partij)belangen nog steeds een grotere rol dan het algemene belang.

Of is Het Europese Leger dichterbij dan u en ik vermoeden?

Putdeksel

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: