15 april, 2024
Onze vakbondBlijf Van Me Af!! Voor de zoveelste keer melding van (seksueel) geweld

Blijf Van Me Af!! Voor de zoveelste keer melding van (seksueel) geweld
B

En voor de zoveelste keer wordt melding gemaakt van (seksueel) geweld tegen eigen personeel binnen Defensie. Als je hier nooit mee te maken hebt gehad of sociaal en psychisch sterk genoeg bent om weerstand te bieden en/of aangifte te doen, denk je nu misschien: ik sla over …. doei. Dat is je goed recht natuurlijk.

Het vervelende is dat dit precies altijd het probleem is geweest voor slachtoffers.

Anderen kijken weg ….
Je kunt bij niemand terecht ….
Je moet niet zo’n mietje zijn ….

Defensie staat als werkgever niet sterk in het sociaal bijstaan van werknemers in het algemeen en van werknemers waar geweld tegen wordt gebruikt in het bijzonder.

Stel je wordt lastig gevallen door een militaire meerdere. Je verweert je en als je geluk hebt stopt de laster. Maar daarmee stopt het niet. De meerdere is óók verantwoordelijk voor de voortgang van jouw carrière, in ieder geval voor een tijd. Als diegene vervelend wil doen, kan die persoon je lage beoordelingen geven en subjectieve meningen meegeven naar een volgende plaatsing. Had je van te voren aangifte moeten doen? Achteraf is het in ieder geval jouw woord tegen dat van de ander … en hoe sterk sta je dan?

We willen natuurlijk graag zwart wit kijken en schuldig en onschuldig zien, maar zo ligt de zaak natuurlijk meestal niet. Want wat als de zaak andersom ligt en iemand wordt onterecht beschuldigd?

De grens wordt voor een deel bepaald door de omgeving waarin gebeurtenissen plaatsvinden. En die is bij Defensie lang niet altijd veilig. En dan heb ik het niet over uitzendingen, maar over mensen met wie je moet samenwerken.

In het tijdperk van #metoo zal ook Defensie met haar tijd moeten meegaan. En zich moeten realiseren dat alle protocollen en verboden waardeloos zijn, als een deel van het personeel zich het recht toe-eigent zich te ‘vermaken’ ten koste van anderen.

Voor de slachtoffers:
laat je nooit klein krijgen door dit soort gebeurtenissen. Laat duidelijk weten dat je niet hoeft mee te werken aan degradatie van jezelf. Niet in enige militaire vorm of anders. En is het toch gebeurd; doe ALTIJD aangifte en zoek hulp. Jij hoeft je niet te schamen voor wat een ander denkt jou te kunnen aandoen.

Voor het ministerie van Defensie:
woorden als respect en samenwerking verliezen al hun kracht als het alleen bij woorden blijft. Ga met respect met het personeel om en laat dat ook blijken.

Het veteranenbeleid is aangepast en gemoderniseerd. Nu het respect voor de actief dienende militair nog.

Bron: Putdeksel
Foto: ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: