22 mei, 2024
Onze vakbondDownhill

Downhill
D

De ODB heeft in de afgelopen tijd vele signalen ontvangen (lekken) van de voorgenomen bezuinigingsplannen bij Defensie. Deze signalen worden steeds duidelijker naarmate 8 april nadert. Want op deze datum presenteert minister van Defensie Hans Hillen (CDA) zijn langverwachte (downhill) beleidsbrief.

In deze (downhill) brief komt zeker te staan dat de in het regeerakkoord (VVD,CDA met gedoogsteun van PVV) afgesproken is dat Defensie € 625 miljoen moet bezuinigen. Defensie heeft al een structureel tekort van € 400 miljoen. In totaal moet het departement in deze nieuwe bezuinigingsronde ruim € 1 miljard euro (12% besteedbare budget) schrappen.

De minister is zeer ambitieus en heeft al meerdere malen aangegeven dat hij overweegt 10.000 functieplaatsen te schrappen (over mensen wordt schijnbaar niet meer gesproken) dit is 14% van het totaal. Daarnaast is het voornemen om materieel (taken) te schrappen. Geld is belangrijker voor dit kabinet dan veiligheid.

De ODB heeft bij herhaling aangegeven dat bezuinigingen met dank aan de bankencrisis onontkoombaar zijn maar dat gedwongen ontslagen en vermindering van taken volstrekt onnodig is.

Een kleine groep wil schijnbaar vasthouden aan een standaard voor bezuinigingen die niet alleen het departement maar ook de BV Nederland flinke schade zal aanrichten, nationaal en internationaal.

De ODB is nieuwsgierig hoe de minister straks denkt om te gaan met het overtollig personeel, en hoe hij dat denkt op te lossen, of is het daarna zijn probleem niet meer! Tot nu toe erg weinig geluiden over personeel aan ander werk te helpen, want dan is het plan Krimp zonder Kramp van de ODB toch vele malen positiever.

Defensie denkt een aantrekkelijke en betrouwbare partner te zijn, met uitstekende arbeidsvoorwaarden. De waarheid is echter wat somberder al 2 jaar geen arbeidsvoorwaarden, een rechtspositie die steen voor steen en jaar na jaar afgebroken wordt.

Geachte Minister: Stop de afbraak, begin met opbouw! Anders gaat het ongecontroleerd downhill.

Arag Banner
Vorig artikel
Volgend artikel
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: