Vanaf het moment van oprichting van onze vakbond is de ODB systematisch tegengewerkt door verschillende vakbonden die actief zijn binnen de defensie organisatie. Zij willen hun belangen invloed en omzet beschermen (kartelvorming). Het blijkt dat twee HDP’s later de vakbonden hun invloed op de huidige HDP hebben versterkt waardoor het mogelijk werd om hem te bewegen een illegale actie te ondernemen tegen de ODB.

De HDP liet zich voor het (vakbonds)karretje spannen en stuurde een brief met daarin de boodschap dat de ODB zich aan moest sluiten bij een centrale. De ODB heeft dit inderdaad gelijk gedaan en wij hebben ons aangesloten bij de UOV, deze is maar liefst aangesloten bij de AC (VBM) en MHP. Alles goed, zou je zeggen maar dit is niet helemaal waar. Want de HDP wil nog steeds niet praten met de ODB. Met als klap op de vuurpijl het “berufsverbot” tegen de ODB binnen de CZSK organisatie.

U kunt er gif op innemen dat de ODB dit gaat aanvechten. En gaat winnen! De HDP gaat scheef op een heleboel verdragen wetten en regelgeving. Waar Defensie zich ook aan te houden heeft. Het filmpje van slechts 8 minuten laat de lezer duidelijk zien waarom de ODB zoveel tegenwerking krijgt en waarom de leden van vakbonden onwetend worden gehouden. Maar daar heeft u de ODB voor, nietwaar?

KlussenKlussen
Vorig artikelOngevraagd WULadvies CMC aan SG!
Volgend artikelDefensie 2.0, Hart of hard voor je personeel?

11 REACTIES

 1. Het is toch al een tijdje bekend dat de oude vakbonden alleen maar denken aan hun subsidie die ze krijgen om hun Balkenende salaris te hebben. Maak eens bekend hoeveel subsidie de bonden krijgen, Durf te wedden dat dit meer is als in de burgermaatschappij.

  • Henri vakbonden zijn toch verenigingen die alleen lidmaatschapsgeld ontvangen? Hoe noemen ze dit toch. Non profiet dacht ik

   • Moet je eens in Den Haag naar de ‘faciliteitenregeling’ vragen. Weet je gelijk waar al het subsidiegeld wordt rondgepompt binnen het militaire. De grote vakbonden proberen alleen hun eigen belang te verdedigen.Niet die van de mensen die toch voor een deel hun salaris betalen!

 2. En nu ik hier toch bezig ben;mensen moeten zich eens afvragen of die bonden uberhaupt wel iets voor ze gedaan hebben.Ik kan in ieder geval niets bedenken.

 3. Als je tot overste wordt bevorderd op de voorzittersstoel van de KVMO betaald defensie de voorzitter van een vakbond van 4000 leden. Ook de secretaris wordt betaald door defensie. In COGNOS rapporteren ze aan …… Je moet deze rapportage echt lezen de voorzitter en secretaris worden betaald door defensie. Dit is toch raar, Philips betaald toch niet de voorzitter en secretaris van FNV bondgenoten??? immaterieele ondersteuning kan ook worden uitgedrukt in geld.

 4. De ACOM is niet meer aangesloten bij een centrale. (Uit de CNV gestapt toch) Dus de ACOM behoort niet meer deel te nemen aan het georganiseerd overleg Defensie, conform de regelgeving. Ik neem aan dat de ACOM wordt toegevoegd aan de MARALG of is dit een HDP te ver.

  De ACOM wil zich aansluiten bij een andere centrale. Niet de FNV of AC maar ……….

 5. Beste mensen. Het beste wat jullie kunnen doen is kamerleden mailen om deze misstanden aan te kaarten. Hoe meer er gemaild wordt hoe beter. Mailadressen kun je hier vinden: http://www.tweedekamer.nl/kamerleden/commissies/DEF/samenstelling.jsp

  Tip: houd de mail kort en overzichtelijk.

  Voorbeeldmail:

  Onderwerp: vakbondswerk gefrustreerd door defensietop

  Beste,

  Hiermee wil ik u wijzen op het feit dat de Onafhankelijke Defensiebond (https://www.defensiebond.nl) wordt gefrustreerd door de defensietop, in het bijzonder de hoofd defensiepersoneel (HDP).

  1) ODB leden mogen niet vrij hun vakbondswerk uitvoeren en genieten derhalve ook niet de privileges die andere actieve vakbondsleden van andere vakbonden wel genieten.

  2) De defensietop stelt allerlei eisen aan de ODB, maar wil geen toelichting geven op vragen en commentaar. Op deze manier wordt het de ODB onmogelijk gemaakt om mee te kunnen doen. Ook als de ODB voldoet aan de eisen van de defensietop, werkt de defensietop de bond nog steeds in alles tegen.

  3) De ODB mag als vakbond niet aan de overlegtafel, omdat andere vakbonden (lees: concurrenten) dit niet willen toestaan. De defensietop vindt dit kennelijk een gerechtvaardigd middel, maar zo kunnen nieuwe kritische vakbonden natuurlijk nooit aan meedoen aan de overlegtafels.

  4) Conclusie. Bij deze wil ik u kenbaar maken dat ik bovenstaande zaken oneerlijk en onrechtvaardig vindt. Ze zijn in strijd met internationale verdragen, wetgeving, maar bovenal het fatsoen. Het fatsoen dat een nieuwe vakbond willens en wetens wordt tegengewerkt door de defensietop zonder dat daarvoor redenen of toelichting wordt gegeven.

  Ik wil u hierbij vragen om vanuit uw positie vragen te stellen richting de minister omtrent deze onrechtvaardige en onfatsoenlijke zaak binnen defensie.

  Met vriendelijke groet,

Reacties zijn gesloten.