26 februari, 2024
Onze vakbondBelastingserviceSpaargeld kind bij een scheiding

Spaargeld kind bij een scheiding
S

De (spaar)rekeningen op naam van jullie kinderen vallen buiten de gemeenschap van goederen. Deze hoeven jullie niet te verdelen en kunnen blijven bestaan. Het is handig om alle rekeningnummers en de bank te noteren en de bijbehorende eigenaar te noteren. Ook kunnen jullie in het echtscheidingsconvenant afspraken maken over het storten van geld op de rekeningen van de kinderen. Het is ook verstandig afspraken te maken over het opnemen van geld van de rekening. Moet dit altijd overlegd worden of bijvoorbeeld alleen bij grotere bedragen.

Spaarrekening op naam van jullie kind

Als jij en/of je (ex-)partner een spaarrekening heeft geopend enkel en alleen op naam van je (minderjarige) kind, dan blijft de spaarrekening van jou of je (ex-)partner tot de 18e verjaardag van jullie kind. Ook telt het saldo fiscaal mee in box 3 in de aangifte van degene die spaarrekening opende tot de 18e verjaardag van jullie zoon of dochter. Zolang jullie kind minderjarig is mag hij of zij niet zonder toestemming van de ouders over het saldo beschikken.

Als jullie kind 18 jaar wordt, is de spaarrekening automatisch van hem of haar. Stort een van jullie of storten jullie beiden geld op deze rekening dan worden deze stortingen beschouwd als schenkingen. Hierdoor komt het geld daadwerkelijk toe aan jullie kind. Let wel op: ieder jaar mogen jullie je kind een belastingvrije schenking doen. Hiervoor geldt een grensbedrag. Schenken jullie meer dan dit bedrag, dan moet jullie kind hier belasting over betalen. Lees hierover meer op de website van de Belastingdienst.

Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd?

Een spaarrekening enkel op naam van jullie kind valt buiten de gemeenschap van goederen. Het saldo is en blijft van jullie kind  – ongeacht of hij of zij al over het geld kan beschikken – ook na de scheiding. Het saldo hoeven jullie als ouders dus niet te verdelen.

U bent geïnformeerd!

Belastingservice ODB

Tekst: Belastingservice ODB
Foto: UnSplash / Redactie ODB

Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: