13 juli, 2024
Onze vakbondBelastingserviceHet Is Weer Belastingtijd

Het Is Weer Belastingtijd
H

Ook in 2019 gaan de grote pensioenfondsen niet over tot indexeren. Pensioenen zullen hierdoor niet stijgen en dus niet in gelijke pas lopen met lonen of inflatie.  De koopkracht van mensen met een pensioenuitkering nam in de afgelopen 10 jaar met 10 tot 15 procent af.

Om bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd toch niet achteruit te gaan op je inkomsten bestaan verschillende opties. De Belastingdienst biedt de mogelijkheid een eventueel pensioentekort aan te vullen met een lijfrente. Deze moet dan middels een lijfrenteverzekering zijn afgesloten bij een verzekeringsmaatschappij. De ingelegde premies zijn, onder bepaalde omstandigheden, namelijk aftrekbaar van het belastbaar inkomen in box 1. Het inkomen waarop de Belastingdienst de aanslag baseert gaat hierdoor omlaag, zodat belasting wordt  betaalt over een lager inkomen.

Om te bepalen welk deel van het inkomen gebruikt mag worden voor een fiscaal vriendelijke pensioenopbouw, dient eerst te worden berekend wat het tekort in pensioenopbouw is over het afgelopen kalenderjaar. Dit is de zogenaamde jaarruimte. Op de site van de Belastingdienst staat een handige tool waarmee deze berekening kan worden uitgevoerd. In voorkomende gevallen mogen de jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar alsnog worden ingehaald.

Natuurlijk wil je dat bedrag ook nog zoveel mogelijk laten groeien tot je pensionering. Daarvoor kun je grofweg kiezen uit sparen, beleggen of een combinatie van deze twee. Zeker gezien de huidige rentestand kan beleggen met lijfrentevermogen financieel aantrekkelijk zijn. Het rendement over beleggingen is immers al snel hoger dan de historisch lage spaarrente, al loop je wel meer risico. Beleggingen kunnen immers ook minder waard worden.

Zeker over langere termijnbouw je met een goed gespreide beleggingsportefeuille al snel een beter rendement op dan met sparen. Je betaalt pas belasting als de lijfrente wordt uitgekeerd. Als regel is deze uitkering vaak lager dan je laatst uitgekeerde salaris. Grote kans dat je hierdoor in een ander belastingschaal valt en daardoor minder belasting betaalt. Zo betaalt de Belastingdienst mee aan het pensioen.

Bron: Belastingservice ODB
Foto: redactie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: