20 mei, 2024
Onze vakbondBelastingserviceExit Blauwe Belasting Enveloppe

Exit Blauwe Belasting Enveloppe
E

De Eerste Kamer heeft 13 oktober jl. ingestemd met het wetsvoorstel Elektronisch Berichtenverkeer (EBV). Dat heeft tot gevolg dat de blauwe enveloppe van de Belastingdienst op termijn helemaal verdwijnt.

Dit jaar bestaat de kenmerkende enveloppe van de fiscus precies honderd jaar.
Doordat de Eerste Kamer de wet heeft goedgekeurd, kan de Belastingdienst beginnen om het berichtenverkeer van en naar burgers volledig digitaal te maken.

Op dit moment verstuurt de fiscus nog jaarlijks 150 miljoen blauwe brieven naar burgers en bedrijven. Dat komt neer op ongeveer een vrachtwagen vol per dag.
In het nieuwe systeem krijgt iedereen een berichtenbox op de website van de Belastingdienst. Als de fiscus digitale post heeft, wordt de belastingplichtige daarover met een mailtje gewaarschuwd.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes geeft op 14 oktober op het ministerie het startsein voor de campagne die het einde van blauwe enveloppe zal inluiden. Hij zal het digitaliseren van de Belastingdienst dan ook verder aan het publiek toelichten.

Door: NU.nl/NRC Handelsblad/belastingservice ODB

Mening ODB

De blauwe enveloppe zal de komende 20 jaar niet volledig verdwijnen, daar er nog steeds mensen zijn:

  • die in Nederland geen aansluiting hebben op internet;
  • die niet in het bezit zijn van een DigiD;
  • die niet in het bezit zijn van een computer/laptop/tablet, laat staan een smartphone. 
Hierdoor is er voor deze mensen geen toegang tot hun persoonlijke box bij mijnoverheid.nl.
Nu is de gedachtegang van onze overheid wel heel erg kort door de bocht door te zeggen dat iedere Nederlander met een BSN hiertoe toegang heeft middels bijvoorbeeld een bibliotheek. Dan dient deze dan wel gehandhaafd te blijven in de wijken, in plaats van te centraliseren. 
Ouderen zijn vaak slecht ter been gaan de deur niet uit.
Daarnaast heeft de overheid nog altijd de verplichting om zijn onderdanen op meer dan een manier in te lichten over veranderingen
Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: