21 juni, 2024
Onze vakbondJuridische DienstverleningAlle camera's in Nederland koppelen

Alle camera’s in Nederland koppelen
A

Met regelmaat wordt er gevraagd hoe het juridisch zit met de wildgroei van camera’s langs op- en afritten en snelwegen. Vooral particulieren die camerabeveiliging in en om hun huis plaatsen, twijfelen vaak of dit mag.

Met de privacywetgeving in het achterhoofd woonde ik vervolgens op 22 november 2011 een Veiligheidscongres bij dat werd georganiseerd door de Rabobank, MKB en KvK. Daarbij werd de inleiding verzorgd door de lokale Burgemeester, Fred Teeven en tenslotte John van den Heuvel.

Duidelijk werd dat de overheid graag wil dat – alle – camera’s in Nederland worden gekoppeld. Dus ook de camera’s van particulieren en winkeliers. Daarbij moeten de beelden in de regiekamer van de politie ook ter beschikking worden gesteld van private bewakers. Recentelijk gaf een proef bij Venlo al aan dat kentekenherkenning, gekoppeld aan slimme camera’s zeer effectief zijn als ze vervolgens worden gekoppeld aan camerasystemen van industrieterreinen.

In de zaal droom ik even weg naar de beelden van een oorlog waar met het bloed van echte mensen, militairen en burgers, vrijheden worden bevochten. De vrijheid om niet willekeurig een legitimatie te hoeven tonen. De vrijheid om niet je onschuld te hoeven aantonen. De vrijheid om niet heimelijk door een ander te worden bekeken. Ik zie nog net voordat het applaus in de zaal klinkt, een foto van Brezjnev en Honecker op de muur. Tijd voor de borrel.

Het wordt steeds veiliger op straat…

U bent gewaarschuwd!

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: