14 april, 2024
Onze vakbondABP: Wat betekent een lagere pensioenopbouw voor u?

ABP: Wat betekent een lagere pensioenopbouw voor u?
A

De redactie van de ODB kreeg een nieuwsbrief doorgezonden van het ABP door een van onze leden waar twee rekenvoorbeelden worden gepresenteerd. U bouwt nu ieder jaar een stukje pensioen op. Het opbouwpercentage geeft aan hoe groot dat stukje is. Het maximale opbouwpercentage is nu 2,25%, maar in het regeerakkoord is afgesproken dat dit opbouwpercentage wordt verlaagd naar 1,75% in 2015.

Gevolgen voor uw aanvullend pensioen
Een lager opbouwpercentage betekent dat u minder aanvullend pensioen opbouwt. De gevolgen voor het pensioen zijn groot voor iedereen die nog pensioen opbouwt, met name jongeren.
Hoe groot de gevolgen precies zijn, maakt het ABP in een aantal eenvoudige rekenvoorbeelden voor u duidelijk. In elk voorbeeld gaat het ABP ervan uit dat u 40 jaar pensioen opbouwt bij dit pensioenfonds. Als u minder jaren pensioen opbouwt, gaan de bedragen evenredig omlaag. We houden in de voorbeelden geen rekening met loonstijging of inflatie. Ook zijn de getallen afgerond op veelvouden van € 100. U ontvangt overigens naast het aanvullend pensioen ook AOW; het basispensioen van de overheid.

Belastinginspecteurs Gerard, Emma en Susan

  • Gerard, Emma en Susan verdienen allemaal € 60.000 per jaar als belastinginspecteur.
    Gerard wordt dit jaar 65 en gaat van zijn pensioen genieten. Zijn aanvullend pensioen bedraagt € 40.300 per jaar.
  • Emma is 50 jaar en zal nog 15 jaar pensioen opbouwen. Haar aanvullend pensioen bedraagt straks € 36.700 tot € 37.500 per jaar.
  • Susan is 25 jaar en begint net aan haar loopbaan. Haar aanvullend pensioen bedraagt straks € 30.500 tot € 32.900 per jaar.

Conclusie: Susan krijgt per jaar € 7.400 tot € 9.800 minder pensioen dan Gerard die dit jaar met pensioen gaat. Emma krijgt € 2.800 tot € 3.600 minder pensioen dan Gerard.

Sportleraren Erik, Henk en Luuk

  • Erik, Henk en Luuk verdienen allemaal € 20.000 per jaar als sportleraar.
    Erik gaat dit jaar met pensioen. Erik ontvangt € 7.500 per jaar aan aanvullend pensioen.
  • Henk is 50 jaar en zal nog 15 jaar pensioen opbouwen. Zijn aanvullend pensioen bedraagt straks € 6.500 tot € 6.900 per jaar.
  • Luuk is 25 jaar. Als hij met pensioen gaat, ontvangt hij € 4.900 tot € 5.700 per jaar aan aanvullend pensioen.

Conclusie: Luuk ontvangt € 1.800 tot € 2.600 minder pensioen per jaar dan Erik. Henk ontvangt per jaar € 600 tot € 1.000 minder dan Erik.

Uw opbouwpercentage bij ABP
Bij het ABP geldt nu een opbouwpercentage van 2,05%. Dit percentage is iets lager dan wat maximaal mag. U bouwt daarentegen bij ABP pensioen op over een groter deel van uw salaris. Ook als u een lager inkomen heeft, kunt u dus een goed pensioen opbouwen. Het is overigens nog niet duidelijk wat het opbouwpercentage bij ABP zal worden. Daarom is in bovenstaande voorbeelden steeds een bandbreedte aangehouden. Zodra het opbouwpercentage aangepast wordt, informeert het ABP u hierover.

De ODB houdt graag een slag om de arm inzake de getoonde bedragen er zijn immers meer factoren die van invloed zijn of kunnen zijn op uw pensioen zoals afstempelen premieverhoging etc. etc. Wij zullen de razendsnelle ontwikkelingen voor u op de voet volgen. Kabinet Rutte (VVD) verandert nogal vaak van wet- en regelgeving. Daardoor worden genomen maatregelen pas veel later zoals nu in 2015 en misschien wel in een ander kabinet van kracht.

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: