14 april, 2024
Onze vakbondABP opnieuw in de problemen

ABP opnieuw in de problemen
A

Het pensioenfonds ABP heeft donderdag een alarm afgegeven over hun buffer. Het fonds hoopt dat minister Henk Kamp (VVD ) nog wat verlichting biedt met een gunstiger rekenmethode van de rente, waarmee de waarde van hun vermogen wordt beoordeeld. ( en virtueel wordt verhoogt.) Maar zelfs dat zal volgens het ABP pijnlijke ingrepen waarschijnlijk niet meer kunnen voorkomen.

Bij het ABP werd al gevreesd voor een korting per april 2013 van 0,5% op de uitkering van gepensioneerden en de rechten van werknemers die nog aan het sparen zijn voor hun oude dag. Maar het grootste pensioenfonds van Nederland met 2,8 miljoen deelnemers en 261 miljard euro aan vermogen zinspeelde donderdag zelfs op een tweede extra verlaging van de pensioenen in 2014.

Dit zogeheten afstempelen van de pensioenen komt boven op het al jaren niet indexeren van de pensioenen. Hierdoor lopen de pensioenen van miljoenen ouderen 7 tot 9% achter bij de prijsontwikkeling. Opgeteld bij de aangekondigde verlagingen zullen sommige aanvullende pensioenen volgend jaar zo’n 15% lager zijn dan vijf jaar geleden werd verwacht.

Het ABP noteerde in het tweede kwartaal een daling van de dekkingsgraad naar 90%. Volgens voorzitter Henk Brouwer vraagt de situatie om crisismaatregelen om te voorkomen dat vanuit een „extreme situatie” met een historisch lage rekenrente besluiten worden genomen die grote gevolgen hebben voor de koopkracht van mensen en de economie.

Hieronder een overzicht De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van herstelplannen van 300 pensioenfondsen die in februari bij de toezichthouder waren ingediend:

Voorgenomen kortingsmaatregelen per april 2013 als het herstel onvoldoende blijft:

  • aantal fondsen: 103
  • gewogen gemiddelde van de mogelijke korting: 2,2%
  • aantal fondsen dat vreest meer dan 7% te moeten korten: 34
  • aantal fondsen dat dreigende korting wil maximeren op 7% : 23
  • aantal deelnemers van deze fondsen: 7,5 miljoen, waarvan 2,4 miljoen actief werkenden, 1,2 miljoen gepensioneerden en 3,9 miljoen ‘slapers’ (werknemers die niet meer aan het fonds verbonden zijn)

Al doorgevoerde kortingen per 1 april dit jaar:

  • aantal fondsen: 5
  • gewogen gemiddelde van de korting: 6,8%
  • aantal deelnemers: 28.000, waarvan 9000 actief werkenden, 3000 gepensioneerden en 16.000 ‘slapers’

Bron: Reformatorisch Dagblad

NRC

De Volkskrant

Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: