21 juni, 2024
Onze vakbond99ste Vierdaagse Groot (Internationaal) Militair Festijn

99ste Vierdaagse Groot (Internationaal) Militair Festijn
9

De Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen is weer in volle gang. Onder de lopers ook 5.000 militairen. Ze vormen een bonte verzameling uniformen. Logisch, want behalve 1.700 Nederlanders marcheren militairen uit ongeveer 30 verschillende landen dagelijks de poort uit van Kamp Heumensoord. Ook dit jaar loopt Arjen Kievoet (HB lid ODB ) mee en ook  Richard de Keijzer (ODB deelraadslid) is van de partij.

De Britten leveren zoals elk jaar het grootste buitenlandse aandeel met 900 militairen. En al ligt het misschien niet direct voor de hand, ook landen als Nepal, Trinidad en Tobago, Gabon en Fiji zijn vertegenwoordigd op het wandelfestijn.

Van de Nederlandse militairen loopt ongeveer de helft in detachementsverband, de rest doet individueel mee. Ze lopen dagelijks 40 kilometer met 10 kilo bepakking op hun rug. Met 43 kilometer voerde de route gisteren over de Waal naar Elst. De eerste marsdag begon regenachtig, maar de weersomstandigheden waren verder gunstig want de zon laat zich steeds meer zien. Volgens de weersvoorspellers lijkt het weer de wandelaars ook de rest van de week goed gezind.

Deze editie van de moeder der tochten is overigens de laatste met 2 cijfers. Volgend jaar viert Nijmegen de 100e Vierdaagse.

Kamp Heumensoord, normaal een vrij toegankelijk natuurgebied, is rond het wandelevenement omgetoverd tot militair terrein. Al sinds 1962 biedt het de 3e week van juli onderkomen aan militaire lopers en verzorgers van alle nationaliteiten.

bron: Mindef/redactie
Richard de Keijzer (foto)

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: