14 juli, 2024
Onze vakbondGouden Vierdaagsekruis voor bestuurder ODB

Gouden Vierdaagsekruis voor bestuurder ODB
G

Dinsdagmorgen 16 juli heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en voor vier uur ’s ochtends het startsein gegeven voor de 97ste Vierdaagse van Nijmegen en konden de eerste  lopers (50 km)  van start gaan. Onder de starters Aad Splinter bestuurslid van de ODB die de wandeltocht voor de tiende keer hoopt uit te lopen.

De lopers die de 40 kilometer doen, konden starten om 05:00 en die van 30 kilometer om 07:30. Voor ons bestuurslid begon de dag al vroeg want om drie uur was hij in Heumesoord al uit de veren niet om daar te starten maar op de wedren in Nijmegen. Deze eerste dag wordt “de dag van Elst” genoemd.

 

Aad vertelde dat het best een zware dag is geworden met een gemiddelde temperatuur van 27 graden en weinig of geen schaduw. Ons bestuurslid kunt u deze vier dagen moeilijk missen, hij is zeker een opvallende verschijning in zijn kanariegele poloshirt incl. cap van onze vakorganisatie.

 

2e dag:De dag van Wijchen

41.576 Vierdaagse lopers zijn vanochtend aan de tweede dag begonnen die bekend staat als de dag van Wijchen. Deze dag staat ook bekend als de “grote uitvaldag” van dit internationale wandelevenement. Het parcours voerde door het land van Maas en Waal.

Ons bestuurslid ODB Aad Splinter begon deze ochtend met een vertraging van 45 minuten omdat er problemen met de scanners waren geconstateerd. Aad ontmoette vele bekenden van vroeger en werden herinneringen opgehaald. Aad werd ook uitgenodigd voor een gesprek op de massagetafel bij presentatrice Marylene Sahupala.

Aad vertelde dat het al met al een goede dag is geweest. Ondanks de 27 graden die gemeten werd, was het een bewolkte dag en begon later op de dag een fris briesje te waaien. 15:15 was de tijd die Aad klokte toen hij vermoeid binnen kwam.

De centrale binnenkomstplaats was Wijchen, een dorp onder de rook van Nijmegen. In Nijmegen zelf is het “roze woensdag” Zowel toeschouwers als veel lopers dossen zich in roze kleuren uit om homoseksuelen een hart onder de riem te steken.

40.719 lopers zullen morgen voor de derde maal aan de start verschijnen voor de volgende editie.

 

3e dag

Vandaag toch anders dan verwacht. Om 1725 uur binnen. Zware, hele zware dag. Na binnenkomst op Heumensoord eerst gaan slapen en daarna eten. Tijdens eten misselijk geworden en opgenomen in de ziekenboeg. Ze nemen daar geen overbodige risico’s want je wordt gelijk helemaal nagekeken
Bij mij was de combinatie van diabetes, schildklier en extreme hitte de boosdoener. Groesbeek was als vanouds weer heel gezellig. Ik heb nog steeds geen last van mijn voeten. Dus morgen gezond weer op en dan maar weer afgestompt lopen.

 

4e Dag

Gouden Vierdaagsekruis voor bestuurder ODB

19 juli om 19:15 was het grootste meerdaagse wandelevenement  ter wereld alweer ten einde. 39.396 wandelaars haalden de eindstreep waaronder Aad Splinter. Aad liep de Vierdaagse voor de tiende keer uit en ontving daardoor het gouden Vierdaagsekruis. Volgens Aad zijn zwaarst bevochten officiële onderscheiding ooit.

Naast Aad liepen 5000 militairen mee uit 36 landen. In de afgelopen week traden maar liefst 2750 artiesten op verdeeld over 33 podia. De organisatie telde donderdag al 1,2 miljoen bezoekers terwijl de drukste dag (vrijdag) nog voor de deur stond.

Het Rode Kruis had langs het parcours 525 vrijwilligers ingezet, die ruim 6000 blaren hebben verzorgt en honderden massages hebben gegeven. De gehele nacht zal worden doorgewerkt door 60 man van de milieudienst om de stad weer netjes te maken zij ruimen dan zo’n 400 ton zwerfafval op. En kan Nijmegen weer aan een schone zaterdag beginnen.

En Aad hij ligt dit weekend bij te komen van deze tocht, maar, volgend jaar wil hij weer van de partij zijn.

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: