17 juli, 2024
Onze vakbond4 Mei Herdenking Den Helder

4 Mei Herdenking Den Helder
4

Bij monument ‘Voor hen die vielen’, aan de Middenweg in Den Helder, zijn vrijdagochtend de Nederlandse slachtoffers herdacht van de oorlogssituaties en vredesoperaties tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De herdenking was zoals gebruikelijk georganiseerd door de Koninklijke Marine.

Bij de Vijfsprong hadden enkele honderden personen zich verzameld om de herdenking bij te wonen. Ook het voltallige college van burgemeester en wethouders was aanwezig, alsmede vele genodigden. Het thema vandaag is ‘Vrijheid geef je door‘. De vlootaalmoezenier hield een toespraak en er werden kransen gelegd, o.a. door de Belgische Defensie en Stichting 15 Augustus Herdenking Den Helder. Aad Splinter legde namens het bestuur en leden van de Onafhankelijke Defensiebond een fraai bloemstuk.

„Geen herinnering, maar dagelijkse werkelijkheid”

De herdenking begon met het gewapend appèl en het halfstok hijsen van de Nederlandse vlag. De vlootaalmoezenier sprak over alle slachtoffers onder meer de woorden “Door hen die de hoogste prijs betaalden te gedenken, zijn ze hier en nu aanwezig” en “Er zijn altijd nabestaanden die hen niet vergeten. Voor hen is het geen herinnering, maar dagelijkse werkelijkheid”.

Bron:  Den Helder Actueel (Ronald Boutkan)
Foto:  Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: