19 juli, 2024
IndustrieZijderups 2.0 Gaat Soldaten Beschermen

Zijderups 2.0 Gaat Soldaten Beschermen
Z

Kruis een spin met een zijderups en je krijgt supersterke zijde. Zo sterk zelfs dat het Amerikaans leger wil investeren in dit ‘dragon silk’. Het materiaal moet vooral de edele delen van soldaten gaan beschermen.

Amerikaans laboratorium
Het idee komt van het Amerikaanse bedrijf Kraig Biocraft Laboratories (KBL). Zij ontwikkelden een technologie om genetisch materiaal van een spin in te brengen bij een zijderups. Het resultaat: veel sterkere zijde.

Genetisch opgelost
Zijde is één van de sterkste natuurlijke materialen die er bestaan. Zijde verwerken in kleding is niet nieuw, maar spinnenzijde gebruiken wel. Hoewel dat materiaal nog sterker is, zijn spinnen niet zoals rupsen op grote schaal te kweken. Door DNA van de spin in de rupsen te brengen is dat probleem door KBL opgelost.

Tienmaal sterker dan staal
Het Amerikaanse leger zou het materiaal vooral willen verwerken in speciale kleding dat de genitaliën (militairen hebben daar de grootste zorgen om) moet beschermen. Die worden door ontploffende bermbommen vaak geraakt en zijn moeilijk te beschermen. Het Pentagon heeft voor een test 100.000 dollar voor vrijgemaakt. En wil bij succes 1 miljoen dollar investeren, meldt Defense One.

Elastischer dan Nylon
Kraig Biocraft is niet de enige die gebruik maakt van de kracht van spinnenzijde, dat tienmaal sterker is dan staal en elastischer dan nylon. In 2009 kwam de Nederlandse kunstenares Jalila Essaïdi op het idee om het te gebruiken voor de ontwikkeling van kogelwerende huid.

NFI
Voor wie twijfelt aan de kracht van spinnenzijde: bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is een schietproef gedaan op vier lagen spinnenzijde. Uitkomst: de huid is bestand tegen een .22 kaliber kogel op halve snelheid.

bron: Maaike Homan RTLZ

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: