19 mei, 2024
IndustrieZeemanschapstrainer In Gebruik

Zeemanschapstrainer In Gebruik
Z

De Nederlands Belgische Operationele School (NLBEOPS) nam woensdag 21 februari 2018 de nieuwe zeemanschapstrainer Poolster in gebruik.  De trainer staat pal aan het water in de buitenlucht op het schiereiland Fort Harssens. Een demonstratie van een bevoorrading-op-zee (BOZ) toonde de mogelijkheden van de nieuwste oefenopstelling in Den Helder. De state-of-the-art simulator zorgt voor grote besparingen qua vaardagen. Daarnaast is het een mooi voorbeeld van Belgisch-Nederlandse samenwerking.

Veilig werken
“Een zeemanschapstrainer biedt de mogelijkheid om onder geconditioneerde omstandigheden opleidingen en trainingen te doen. Dat geldt ook voor calamiteiten en incidenten. Zo kan het personeel in deze situaties toch verantwoordelijk en veilig werken”, vertelt de commandant Christophe Colonval van de Nederlands-Belgische Operationele School.

Levensecht
Volgens Fregatkapitein Colonval behoren BOZ en het zetten en beleggen van trossen tot de oefenmogelijkheden van de nieuwe trainer. Dat geldt ook voor het koppelen en ontkoppelen van het sleepgerei en ankeren. Hiervoor zijn op het schiereiland Harssens delen van 2 schepen levensecht nagebouwd. Zo staat er een portaal mast zoals aan boord van het logistieke bevoorradingsschip Zr. Ms. Karel Doorman.

Nieuwe manier van opleiden
De Poolster past perfect in de nieuwe manier van opleiden die de marine nastreeft. De trainer draagt bijvoorbeeld bij aan de flexibiliteit van opleidingen. De zeemanschapstrainer maakt nautische opleidingen minder afhankelijk van varende eenheden en trainingsfaciliteiten in Engeland.

Breed scala trainingsfaciliteiten
Tot in het hoogste geweldsspectrum kan marinepersoneel  ‘droog’ trainen. Zeemanschapstrainer Poolster maakt deel uit van een breed scala aan interne trainingsfaciliteiten. Denk aan warfare-, navigatie-, onderzeeboot-, FRISC- en mijnenjachtsimulatoren. “Het is me een groot genoegen deze simulator te openen en officieel aan het arsenaal toe te voegen”, aldus vice-admiraal Rob Kramer. De Commandant Zeestrijdkrachten opende de trainer samen met de Deputy Admiral Benelux, de Belgische Divisie-admiraal Wim Robberecht.

Nieuwe bevoorrader in 2022
Tevens onthulde Kramer dat de nieuwe tanker in 2022 de marine zal komen versterken. Dat is zeven jaar na het laatste grote marineschip Zr. Ms. Karel Doorman. Het is zeker honderd jaar geleden dat de nieuwbouw van schepen zo lang heeft stilgelegen. Het nieuwe bevoorradingsschip nog voor de nieuwe fregatten, nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen en nieuwe onderzeeboten in dienst worden gesteld.

Bron: Mindef/marineschepen.nl/redactie
Foto : AVDD

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: