Defensie wil de 28 toestellen tellende vloot AH-64D Apache-gevechtshelikopters moderniseren. Na zo’n 20 jaar zijn ze technisch en operationeel verouderd. De toestellen worden grondig vernieuwd zodat de luchtmacht tot 2050 kan blijven beschikken over Apaches. Dat meldt staatssecretaris Barbara Visser vandaag per brief aan de Tweede Kamer.
De Apache is vooral belangrijk bij een gezamenlijk optreden met andere luchtmachteenheden en levert vuurkracht en observatievermogen tijdens landoperaties. Technische en operationele factoren bemoeilijken echter de inzet van de helikopter. Dit leidt al tot operationele beperkingen in omstandigheden met een hoge dreiging. De beperkingen nemen nog toe vanwege snelle technologische ontwikkelingen.
Meest voor de hand liggend
Modernisering is niet alleen belangrijk, omdat verdediging van het eigen en bondgenootschappelijke grondgebied nu prominenter in beeld is. Ook inzet tijdens missies die de internationale rechtsorde bevorderen, moet zijn gegarandeerd. Verder stopt de Amerikaanse landmacht, de belangrijkste Apachegebruiker, met de ondersteuning van de Nederlandse AH-64D. Dit omdat de Amerikanen hun gevechtstoestellen moderniseren naar een nieuwe standaard: de AH-64E (Guardian). De meeste andere AH-64D-gebruikers, waaronder ook het Verenigd Koninkrijk, volgen. Daardoor stijgen de kosten voor het in stand houden van de verouderde D-versie fors. Een kosten-batenanalyse wijst uit dat deelname aan het zogenoemde remanufacture-programma het meest voor de hand ligt maar ook het voordeligst is.
„Vrijwel identiek aan die van andere gebruikers”
Door te moderniseren naar het E-model wordt de Nederlandse Apache vrijwel identiek aan die van andere gebruikers. Dat maakt het toestel volledig inter-operabel bij inzet in coalitieverband. Ook kan Nederland daardoor nog beter samenwerken bij de gereedstelling en instandhouding van het helikopterprogramma. Denk aan gezamenlijke training, uitwisseling van vliegveiligheidsgegevens en kostendeling bij doorontwikkeling van het toestel.
Remanufacture betekent herbouw en revisie van de bestaande AH-64D-helikopters. Ze worden voorzien van nieuwe rompen, transmissies, rotorbladen, data link en het vermogen van de motoren neemt toe door een verbeterde voortstuwing. (General Electric T700-701D met 1994 shp). Als alles volgens plan verloopt, beschikt de luchtmacht vanaf 2022 weer over gloednieuwe toestellen. De modernisering kost tussen de € 250 miljoen en € 1 miljard.
Bron: MinDef
Foto: MinDef