24 juli, 2024
IndustrieTNO & Defensie organiseren conferentie over de effecten van onderwatergeluid

TNO & Defensie organiseren conferentie over de effecten van onderwatergeluid
T

Van 8 september tot en met 11 september vindt de ESOMM-conferentie (Effects of Sound in the Ocean on Marine Mammals) plaats op het marine etablissement in Amsterdam. Het onderzoek naar en de effecten van sonar op zeezoogdieren staan tijdens deze internationale bijeenkomst centraal. Meer dan 100 experts van over de hele wereld, zullen tijdens deze week kennis met elkaar delen. Ook zal de wereldberoemde oceanograaf, Walter Munk een lezing geven.

NAVO-marineschepen maken gebruik van sonarsystemen om zich te beschermen tegen de dreiging van vijandelijke onderzeeboten. Er is internationaal veel aandacht voor de mogelijke schadelijke effecten van sonar op zeeleven. Om deze essentiële capaciteit verantwoord te kunnen blijven gebruiken investeert Defensie in kennis om toekomstig verantwoord gebruik zeker te stellen. Hierbij wordt samengewerkt met andere landen. Nederland heeft in het internationale veld een belangrijke positie. Daarom wordt voor de 2de keer de ESOMM conferentie georganiseerd in ons land. Dit jaar wordt de conferentie geopend door de Directeur Plannen van de Defensiestaf, schout-bij-nacht Rob Bauer.

Op de eerste dag van de conferentie staat het leggen van verbindingen tussen beleidsmakers en wetenschappers centraal. De volgende dagen hebben een meer wetenschappelijk karakter. Belangrijke onderzoeksresultaten worden tijdens deze dagen met elkaar gedeeld. Door de gezamenlijke inspanning van wetenschappers, beleidsmakers en gebruikers uit de praktijk kunnen ook in de toekomst oefeningen van de marine en bescherming van zeezoogdieren hand in hand gaan.

bron & foto: Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: