Alleen het zand en de brandende zon in je gezicht ontbreken. Voor de rest is het alsof je echt rondloopt in de straten van het Malinese Gao, waar je over een paar weken op uitzending bent. Tijdens de Landmachtdagen 2017 is het nieuwe, virtuele trainingssysteem aangeduid als SUIT gepresenteerd in het Nationaal Militair Museum.
Procedures en communicatie
Aan de invoering is jaren voorafgegaan van brainstormen, ontwikkelen en afstemmen met (special forces-) gebruikers en de Defensie Materieel Organisatie. Daarna uiteindelijk de productie opgezet door Re-Lion. SUIT is een simulatiesysteem waarbij militairen zich volledig in een operatiegebied wanen. In een exacte kopie van de werkelijkheid kunnen ze acties oefenen. Het systeem is met name geschikt voor het trainen van procedures en communicatie tijdens optreden in verstedelijkt gebied en anti-terrorisme acties.
Gijzelingssituatie
Stel je een gijzelingssituatie in een industrieel complex voor. Het betreffende bedrijf zorgt voor plattegronden en andere informatie die snel is in te voeren. Special operations forces hebben zo de mogelijkheid om in een exacte kopie van de locatie verschillende bevrijdingsopties te oefenen. Zo bepalen ze welke het beste werkt en komen ze minder voor verrassingen te staan.
Sensoren maken mens joystick
Sensoren op lichaamsdelen en voorwerpen maken de mens bij dit systeem tot joystick. Een global positioning system (GPS) bepaalt nauwkeurig iemands positie. Naast het hoofdwapen Colt C7/C8 of de HK416 zijn ook het Glock-handvuurwapen, flashbangs en granaten beschikbaar. Maximaal 12 militairen lopen gelijktijdig met een virtual reality-bril in een lege ruimte met een vlakke vloer. In de huidige versie is het overdekte trainingsveld maximaal 30 bij 30 meter.
Onbeperkt herhalen
Het trainingsrendement is erg groot. Zonder onnodig munitie of andere verbruik, experimenteren militairen met nieuwe ideeën. Onbeperkt herhalen van acties is mogelijk en ook de in te voeren oefenvariabelen zijn eindeloos. Instructeurs kijken mee en kunnen scenario’s tijdens de uitvoering aanpassen. Beelden tijdens en na acties geven schootslijnen en zichtvelden van elke afzonderlijke speler weer. Daarnaast is het VR-systeem met het Nederlands bedrijfsleven ontwikkeld en draagt het bij aan de innovatieve en economische kracht van Nederland. Het Korps Commandotroepen, andere gespecialiseerde landmachteenheden en de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de marechaussee gaan nu het eerst aan de slag met SUIT.
Bron Mindef