25 mei, 2024
IndustrieSamenwerkingsverband Innovatieve Capaciteiten

Samenwerkingsverband Innovatieve Capaciteiten
S

Structureel samenwerken op het gebied van onder meer autonoom rijden en robotisering. De Koninklijke Landmacht, de Nationale Politie en Brainport Eindhoven willen het graag. Vrijdag 13 december 2019 tekenden de partijen een intentieverklaring dat het startschot vormt voor onderzoek naar de haalbaarheid van de samenwerking.

Duidelijkheid in 2020
Halverwege volgend jaar moet duidelijk zijn in hoeverre het haalbaar is. De verschillende partijen hebben in ieder geval kennis, ervaring en middelen waarmee ze elkaar kunnen ondersteunen en versterken. Onderzocht gaat worden of het bundelen van innovatieve capaciteiten in een permanent samenwerkingsverband mogelijk is. Naast het genoemde autonoom rijden en robotisering, moet ook gedacht worden aan samenwerking  op het gebied van bijvoorbeeld sensoring.

Operationeel dominant
De wereld verandert voortdurend in hoog tempo. Om Europa en dus ook Nederland ligt een ring van onveiligheid. Staatssecretaris Visser liet weten blij te zijn met de ondertekening: “Operationeel dominant willen zijn onder alle omstandigheden. Ik hoor het de Commandant Landstrijdkrachten nog zeggen. Vandaag wordt daar invulling aan gegeven: innovatie als antwoord op de technologische ontwikkelingen. Dat kan de landmacht niet alleen, daarom is samenwerking het sleutelwoord.”

Deelnemers
Naast de Koninklijke Landmacht en de politie tekenden ook de burgemeesters van Oirschot en Eindhoven, de Stichting Brainport, de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost en de Stichting Dutch Institute for Technology, Safety en Security van de politie.

Bron: MinDef
Foto: AVDD

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: