28 februari, 2024
BuitenlandOperaties MQ-9 Reaper straks vanuit Roemenië  

Operaties MQ-9 Reaper straks vanuit Roemenië  
O

Nederland draagt vanaf 2024 vanuit Roemenië met 3 onbewapende MQ-9 Reaper vliegtuigen bij aan verdediging van de NAVO-oostflank. De toestellen worden ingezet om inlichtingen te verzamelen langs de oostgrens van het verdragsgebied. Het is voor het eerst dat Nederland het onbemande verkenningsvliegtuig inzet buiten het koninkrijk. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren 11 oktober aan de Tweede Kamer.

Airshieding Operations

De MQ-9’s helpen bij zogenoemde air shielding-operaties. Deze operaties hebben mede als doel de situatie aan de grens van het verdragsgebied in de gaten te houden. De onbemande vliegtuigen verzamelen data en informatie vanuit de lucht. Met zijn sensoren draagt het systeem zo bij aan het opbouwen van een accuraat situationeel beeld. Daarmee kan de NAVO mogelijke misverstanden en daaraan gekoppelde potentiële escalatie voorkomen.

Nationale verantwoordelijkheid

Nederland geeft indirecte ondersteuning van NAVO, waarbij de inzet blijft plaatsvinden onder nationale verantwoordelijkheid. De NAVO deelt zijn inlichtingenbehoefte met Nederland, maar Nederland bepaalt vervolgens zelf welke behoefte het invult en ook hoe dat gebeurt. Ook de verwerking van de informatie blijft een nationale verantwoordelijkheid.

Bondgenootschappelijk optreden

Naast de bescherming van het NAVO-verdragsgebied doet Defensie ook voor het eerst ervaring op met de MQ-9 in het bondgenootschappelijk optreden. De inzet is voor minimaal 6 en maximaal 12 maanden.

Campia Turzii

Bij de inzet zijn circa 135 medewerkers betrokken. Zo’n 40 militairen onderhouden de vliegtuigen op luchtmachtbasis Campia Turzii in Roemenië. De meerderheid van het detachement voert op Vliegbasis Leeuwarden de taken uit. Die bestaan uit het besturen van de MQ-9 en het verwerken van de inlichtingenproducten.

Genie

Een 35-koppig genietaakteam van de landmacht bouwt voorafgaand aan de inzet het kampement voor de luchtmacht collega’s op de Roemeense basis.

Tekst: MinDef / Redactie ODB
Foto: AVDD / Redactie ODB

Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: