24 februari, 2024
IndustrieOnzekerheid te lijf gaan met een schokbestendig partnerschap

Onzekerheid te lijf gaan met een schokbestendig partnerschap
O

Op 24 en 25 maart vindt in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg een internationale topconferentie plaats over de krijgsmacht van de toekomst: de Future Force Conference. Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, heeft maar liefst 450 leiders uit binnen- en buitenland uitgenodigd om samen met partners uit het bedrijfsleven, kennisinstituten en de wetenschap de veiligheidsuitdagingen van de toekomst in kaart te brengen en te kijken naar mogelijke oplossingen voor deze uitdagingen. Het is de tweede keer dat deze conferentie wordt gehouden.

Volgens Middendorp maakt iedereen deel uit van een ‘defensief ecosysteem’. Een systeem dat constant verandert, en waarin alle spelers onderling afhankelijk zijn van elkaar en elkaar beïnvloeden. “Niets doen is geen optie”, aldus de generaal, omdat “interne en externe dreigingen ons allemaal raken”.

Hij verwijst daarbij onder meer naar hybride dreigingen zoals de terreurorganisatie ISIS. “Hoe stoppen we terroristen die zowel opereren als een conventioneel leger met getrainde militanten en tegelijkertijd vechten als stedelijke guerrilla’s”, is één van zijn vragen aan de deelnemers. Maar ook moet gedacht worden aan de hybride oorlogvoering op de Krim en in Oost-Oekraïne met inzet van propaganda, ondermijning, directe agressie en ondersteuning van separatisten, zonder officiële oorlogsverklaring. Middendorp: “Propaganda, provocatie en ondermijnende acties spelen tegenwoordig een even grote rol als wapens. Als de bewakers van onze samenleving moeten we daarom – nu meer dan ooit – de handen ineen slaan”.

Bij deze internationale topconferentie is Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander aanwezig, evenals generaal Philip M. Breedlove (VS), de opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Europa. Generaal Middendorp heeft naast politici, trendsettende innovatieve industriële partners en de militaire top van NAVO-partners ook vertegenwoordigers van toonaangevende internationale kennisinstituten, non-gouvernementele organisaties en multinationals uitgenodigd voor de conferentie. De conferentie heeft als doelstelling om onderlinge partnerschappen op te bouwen en te versterken.

Bekende aanwezige namen zijn onder meer Robert Kaplan (Amerikaans bedrijfseconoom), Jean-Claude Trichet (voormalig voorzitter Europese Centrale Bank), Jamie Shea (NAVO), Sir Rupert Smith (voormalig generaal in het Britse leger en opperbevelhebber tijdens de Golfoorlog), Lora Saalman (universitair hoofddocent van het Asia-Pacific Center for Security Studies), Souad Mekhennet (journaliste), Ahmed Aboutaleb (burgemeester van Rotterdam) en Jeanine Hennis-Plasschaert (minister van Defensie).

Bron: Ministerie van Defensie
ffc2015.com
TNO

Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: