23 juni, 2024
IndustrieNoorwegen koopt Multi Mission Radar systemen.

Noorwegen koopt Multi Mission Radar systemen.
N

Door tussenkomst van het Ministerie van Defensie koopt Noorwegen 5 Multi Mission Radar systemen. Thales Nederland levert ze vanaf eind 2023. De laatste komt uiterlijk een jaar later. Voor de Koninklijke Landmacht zijn in 2019 ook al 9 van deze systemen besteld. Die arriveren tussen eind 2022 en eind 2024.

Eigendomsoverdracht

Met de aankoop voor het Scandinavische land is sprake van een aanvulling op het contract. Dat is met een optie voor 3 extra radars voor Noorwegen vandaag door Defensie getekend.
De eigendomsoverdracht van de systemen aan Noorwegen en de financiële afwikkeling zijn ook vastgelegd.

Gemeenschappelijk platform

Nu beide landen de Multi Mission Radar aanschaffen ontstaat een gemeenschappelijk radarplatform. De Noorse en Nederlandse strijdkrachten kunnen de systemen gezamenlijk verder ontwikkelen op basis van dreigingsevaluatie en doctrineontwikkeling.

Upgrades mogelijk

De software gebaseerde radar maakt upgrades en capaciteitsuitbreidingen mogelijk om toekomstige dreigingen het hoofd te bieden. Denk aan nieuwe drone ontwikkelingen. De samenwerking is verder uit te bouwen als ook andere partners de Multi Mission Radar kopen.


Government to government

Gerben Edelijn van Thales hoopt dan ook dat de overeenkomst de blauwdruk is voor meer overheidsprojecten in de toekomst. Hij spreekt verder van een historisch moment op 2 niveaus. “Ten eerste versterkt het de sterke bilaterale strategische defensiesamenwerking tussen Noorwegen en Nederland. Ten tweede vertegenwoordigt dit contract de eerste government to government-ondersteuning voor de Nederlandse defensie-industrie en in het bijzonder Thales.”

Vuursteun en luchtverdediging

Multi Mission Radar is de meest flexibele en compacte radar in zijn segment. Het systeem ondersteunt een breed scala aan mogelijkheden. Neem gelijktijdige wapenlokalisatie en artillerieondersteuning, 3D-luchtruimsurveillance en luchtverdediging. Het compacte ontwerp zorgt niet alleen voor een extreem hoge mobiliteit. Het maakt ook zeer korte implementatietijden mogelijk en gemakkelijk transport op veel verschillende soorten voertuigen voor gebruik op alle soorten terrein. Omdat het een software-gedefinieerd radarsysteem is, biedt het upgradepotentieel gedurende de hele levenscyclus.

Tekst: MinDef / Redactie ODB
Foto: Thalens / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: