23 juni, 2024
IndustrieNieuwe Warmtebeeldsystemen Defensie

Nieuwe Warmtebeeldsystemen Defensie
N

Defensie krijgt vanaf november nieuwe handheld warmtebeeldsystemen om posities van doelen te bepalen tot minstens 1 kilometer. Het zogenoemde Thermal Handheld Imaging System (THIS) wordt aangeschaft voor de marine, de landmacht, de luchtmacht en de marechaussee.

Het nieuwe warmtesysteem
De Defensie Materieel Organisatie (DMO) tekende gisteren het contract met de Zwitserse fabrikant SAFRAN Vectronix voor de levering van 1266 systemen en reservedelen. Verder omvat de overeenkomst reparaties, opleidingen voor gebruikers en instandhouding gedurende 10 jaar.

Modern en compact
De THIS vervangt de 1,8 kilo zware Lightweight Infrared Observation Nightsight (LION) die al sinds midden jaren 90 in gebruik is bij Defensie. De THIS biedt de gebruiker een hoge kwaliteit warmtebeeld (infrarood) en weegt inclusief batterijen 1.3 kilo. Het systeem bevat bovendien een verrekijker en een digitale “low light” camera, voor gebruik bij schemering. Verder heeft de THIS een laser afstandmeter, GPS en een digitaal kompas. De THIS is in staat om de beelden op te slaan als foto of video, maar kan desgewenst ook video’s streamen via een netwerkkoppeling.

„Met de THIS valt informatie te vergaren”

Informatie vergaren
Met de THIS valt informatie te vergaren, die belangrijk kan zijn voor andere eenheden of de leiding van een missie. Met de THIS beschikt Defensie over een van de meest moderne en compacte handheld warmtebeeldsystemen. In november arriveren de eerste 100, in 2019 nog eens 600 en de resterende 566 komen de jaren daarop.

Bron: Mindef/redactie ODB
Foto: SAFRAN Vectronix/AVDD

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: