16 juli, 2024
IndustrieNieuwe rupsvoertuigen Korps Mariniers

Nieuwe rupsvoertuigen Korps Mariniers
N

Het Korps Mariniers krijgt vanaf 2024 de beschikking over 124 nieuwe rupsvoertuigen. Deze vervangen een deel van de verouderde Bandvagn 206- en Viking-voertuigen. Dat meldde staatssecretaris Barbara Visser gisteren aan de Tweede Kamer.

Extreme omstandigheden

De te vervangen voertuigen zijn nu in gebruik bij het Korps Mariniers. De nieuwe wagens worden licht gepantserd en moeten inzetbaar zijn in extreme omstandigheden, zoals bijvoorbeeld in de sneeuw en lastig begaanbaar terrein. Zij moeten minstens net zoveel terreinmobiliteit hebben als de huidige voertuigen.

MoU

Nederland werkt bij de verwerving samen met Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Dat gebeurt vanwege het vorig jaar gesloten Memorandum of Understanding (MoU) Multinational Cooperation on All Terrain Verhicles (MCATV). De landen willen in grofweg dezelfde periode als Nederland eveneens de BV-206 vervangen. Zweden coördineert dit project.

Levering in 2024

De bedoeling is dat de eerste voertuigen in 2024 komen, de laatste in 2027. Als ze allemaal binnen zijn, heeft Defensie in totaal meer rupsvoertuigen dan nu. Het nieuwe aantal is gebaseerd op de inzetbaarheidsdoelstellingen volgens de Defensienota en de gewenste capaciteiten van de NAVO. De komst van de rupsvoertuigen is dan ook een nieuwe stap naar verdere modernisering.

Optie voor extra voertuigen

Er worden 124 stuks aangekocht, waarmee een bedrag van 100 tot 250 miljoen euro is gemoeid. Dit valt binnen het investeringsbudget van Defensie. Daarnaast wordt een optie in het contract opgenomen voor extra voertuigen. In dat geval komen de kosten boven de 250 miljoen euro uit. Als die optie wordt gelicht, wordt de Kamer extra geïnformeerd.

Extra project

Daarnaast zijn er plannen om de resterende BV-206- en Viking-voertuigen te vervangen. Dit moet gebeuren met kleinere All Terrain patrouillevoertuigen. Hiervoor komt een apart project, waarover de Kamer volgend jaar wordt geïnformeerd.

Gemoderniseerd

De Bandvagn 206 werd in de jaren 80 door Defensie in gebruik genomen. Het ging in eerste instantie om 156 voertuigen, waarvan er in de loop der jaren 127 zijn gemoderniseerd om nog in ieder geval tot en met dit jaar mee te kunnen. De Viking Bandvagn S10 werd al eerder aangekocht als vervanger van de ongepantserde BV-206 D6.

Tekst: Defensie / Redactie ODB

Afbeelding: AVDD / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: