25 februari, 2024
IndustrieNieuwe ontsmettingssystemen tegen CBRN dreigingen

Nieuwe ontsmettingssystemen tegen CBRN dreigingen
N

Er zijn nieuwe systemen om mensen, materieel en terreinen sneller en effectiever te ontsmetten. De totaal 20 ontsmettingssystemen komen in gebruik bij eenheden die worden ingezet bij chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN) dreigingen. De eerste 9 zijn sinds gisteren in handen van de landmacht.

De nieuwe systemen zijn niet alleen bedoeld bij militaire inzet. Ontsmetting is ook cruciaal bij bijvoorbeeld terroristische aanslagen met vuile bommen, industriële branden waarbij giftige stoffen vrijkomen of ongevallen tijdens gevaarlijke-stoffentransport. De ministers van Defensie, Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie sloten eerder een convenant. Dit ging over de beschikbare militaire capaciteit voor civiele rampenbestrijdingen en crisisbeheersing onder civiel gezag. Het leidde tot afspraken over de uitbreiding van CBRN-capaciteit bij de krijgsmacht.

Het Defensie Expertise Centrum CBRN en het Duitse Kärcher Future Tech ontwikkelden de nieuwe systemen en TNO testte de systemen op effectiviteit.

Bron: Defensie
Foto: Defensie

Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: