25 juli, 2024
IndustrieNieuwe Onderhoudsfaciliteit JSF Kost 88 Miljoen

Nieuwe Onderhoudsfaciliteit JSF Kost 88 Miljoen
N

De kosten en financiering van een nieuwe faciliteit voor het onderhoud van JSF motoren op het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW) zijn rond. Defensie, het ministerie van Economische Zaken en de Provincie Noord-Brabant bekrachtigden 3 juni jl. een contract met daarin alle details over de verdeling van de kosten.

De kosten van €88 miljoen voor de nieuw te bouwen faciliteit worden als volgt verdeeld: 50% door Defensie; 25% door Economische Zaken; 25% door de Provincie Noord-Brabant.

De faciliteit wordt eigendom van de Staat. Het is de bedoeling dat de investering in de loop van vele jaren wordt terugverdiend. De exploitatie gebeurt door Defensie en een private partner. Deze laatstgenoemde samenwerking moet echter nog worden uitgewerkt.

De partijen zetten vaart achter de bouw van de faciliteit. Het is de bedoeling dat de F-135-motor, een van de type JSF motoren, vanaf 2019 in de nieuwe faciliteit wordt onderhouden. In dat jaar komen ook de eerste Joint Strike Fighters naar Nederland. In 2015 kwam Defensie overeen dat het LCW ook de motoren van de Italiaanse JSF’s gaat onderhouden.

Mening ODB
Het heeft erg lang geduurd voordat de ondertekening een feit was. Het is te hopen dat geen of heel erg weinig stelposten in het contract staan. Want anders lopen de kosten weer uit de hand. Wat betreft terugverdienen heeft defensie ook al geen beste reputatie, maar als de kosten in 30-40 jaar op nul komen zou dit een mijlpaal kunnen worden in de geschiedenis van MinDef. Wij blijven kritisch op de zogenaamde commerciële escapades van een bedrijf dat nimmer winst kan maken.

bron Mindef/piloot en vliegtuig/ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: