24 juli, 2024
IndustrieNieuwe gevechtshelm tijdelijk niet leverbaar

Nieuwe gevechtshelm tijdelijk niet leverbaar
N

De leverancier van de nieuwe gevechtshelm kan onverwacht minder exemplaren leveren dan afgesproken. In overleg met de krijgsmachtonderdelen stopt Defensie daarom tijdelijk met de uitgifte. De leverancier levert voorlopig in plaats van 5.000 maar 2.000 stuks per maand. Dit komt door een tekort aan grondstoffen vanwege de coronacrisis.

Transportproblemen

Het gaat specifiek om het materiaal dat de helmen hun beschermende werking geeft. Het wereldwijde transportprobleem versterkt het probleem van het tekort verder. De uitgifte van de nieuwe gevechtshelm was net goed op gang gekomen. Zo’n 5.000 militairen ontvingen hun exemplaar inmiddels en bij bijna 15.000 militairen is de helm ingemeten.

Wel nieuwe helm bij uitzending

Om te voorkomen dat er een onoverzichtelijke mengeling van nieuwe en oude helmen ontstaat wordt de huidige, beperkte voorraad verder niet uitgeleverd. Nieuwe lichtingen krijgen voorlopig de oude gevechtshelm. Militairen die worden uitgezonden, hebben voor het merendeel al een nieuwe helm, anders krijgen ze alsnog een nieuwe. Zodra de voorraad weer op peil is, wordt de uitgifte hervat. De inschatting is dat het oponthoud tenminste tot het einde van het jaar duurt.

De helm in groene uitvoering. Zichtbaar zijn de zogeheten shroud vooropde rails aan de zijkanten en de elastieken bungees.

Tekst: MinDef / Redactie ODB
Foto: AVDD / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: