24 juli, 2024
IndustrieNieuwe CBRN verkenningsvoertuigen Voor Defensie

Nieuwe CBRN verkenningsvoertuigen Voor Defensie
N

Defensie krijgt nieuwe CBRN (chemisch, biologisch, radiologisch, nucleair) -verkenningsvoertuigen. Het krijgsmacht heeft voor CBRN-verkenningen nu nog 12 Fuchs-pantserwielvoertuigen. Over enkele jaren bereiken die echter het einde van hun levensduur. Staatssecretaris Barbara Visser stuurde de Kamer 1 mei 2018 een brief over het project ‘Vervanging CBRN Detectie, Identificatie en Monitoring’.

Veiligheidssituatie verslechterd
De veiligheidssituatie op het gebied van CBRN is de afgelopen jaren verslechterd. De ontwikkeling van dergelijke strijdmiddelen zorgt voor steeds meer dreiging. Dat geldt ook voor verspreiding waardoor terroristen aan CBRN-kennis en materiaal kunnen komen. Gezien de recente gebeurtenissen in Syrië (gifgasaanval Douma) en het Verenigd Koninkrijk (vergiftiging vader en dochter Skripal) is het bovendien niet uitgesloten dat terroristen/secten dergelijke middelen inzetten (Japan), zelfs in Nederland.

Vervanging noodzakelijk

Niet langer toereikend
In de huidige voertuigen is de bescherming van de bemanning niet toereikend voor alle moderne dreigingen. Ook kan de detectieapparatuur niet alle moderne dreigingen opsporen. Defensie wil 12 nieuwe  CBRN-verkenningssystemen en mogelijk een extra reservesysteem.

Internationale samenwerking
Nederland kijkt voor de aanschaf naar de mogelijkheid van internationale samenwerking. In Nederland heeft het onderzoeksinstituut TNO waardevolle kennis op de gebieden van chemische en biologische strijdmiddelen. De Belgische krijgsmacht wil zijn CBRN-verkenningscapaciteit over ongeveer 10 jaar vervangen. Defensie werkt al nauw samen met Duitsland op het gebied van CBRN-onderzoek en operationele praktijk. Qua onderzoek geldt dat ook voor Canada, Noorwegen, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Kenmerken
De nieuwe verkenningscapaciteit moet alle CBRN-relevante stoffen kunnen detecteren en identificeren. Dat geldt ook voor straling. Voor de veiligheid van het personeel moet de detectieapparatuur op afstand te bedienen zijn. De wens is verder dat de nieuwe voertuigen inzetbaar zijn in landelijke, verstedelijkte of industriële gebieden, in havens en op vliegvelden.
Het project loopt van 2018 tot en met 2022.

Bron: MinDef/redactie
Foto: AVDD (Fuchs NBC)

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: