14 april, 2024
IndustrieNieuwe Nachtzichtapparatuur voor Defensie

Nieuwe Nachtzichtapparatuur voor Defensie
N

Defensie krijgt nieuwe nachtzichtapparatuur. Directeur van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) vice-admiraal Arie Jan de Waard overhandigde de eerste helderheidsversterkende kijker (HV-kijker) van Theon vandaag symbolisch aan Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Tom Middendorp.

Eigen infraroodbron
De HV-kijker is, ook op de helm, als monoculair (voor 1 oog) of binoculair (voor beide ogen) op te bouwen en te dragen. Bij te sterke lichtinval wordt de kijker automatisch beschermd. Daarnaast heeft deze een eigen infraroodlichtbron. Hiermee kan de drager dichtbij goed zien, ondanks dat er onvoldoende omgevingslicht is.

Aanvulling
In totaal gaat het om 4.000 sets die nog dit jaar (2017) worden verdeeld over de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee. De nieuwe apparaten zijn een aanvulling op het bestaande assortiment HV-kijkers.

3D printen
Met 3D-printers zijn maatwerkoplossingen gemaakt voor de gebruikers. Defensie onderzoekt samen met onder meer TNO en de industrie de mogelijkheid om met 3-D printen ook een gepersonaliseerd masker te maken. Zo is het draagcomfort verder te vergroten. De nieuwe gevechtshelm krijgt een vaste bevestiging  voor de kijker.

Verwerving
Het verwervingstraject voor de nachtzichtapparatuur dat in 2009 begon, resulteerde vorig jaar in een contractondertekening met fabrikanten Theon en Photonis. De daaropvolgende realisatiefase ging voorspoedig door de goede samenwerking met gebruikers, instandhouders, Bestuursstaf, DMO en industrie (Theon, Condor Arnhem en Photonis als Nederlandse leverancier van de buizen).

Extra aanvulling
Een 2e extra aanvulling van 3.000 HV-Brilkijkers wordt later geleverd, maar deze is wel gepland om voor 2019 uitgereikt te worden.

Bron Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: