16 juli, 2024
IndustrieMRTT Beschermd Tegen Infraroodraketten

MRTT Beschermd Tegen Infraroodraketten
M

De Airbus A330 multi-role-tanker-transportvliegtuigen (MRTT) van de NAVO krijgen een hoogwaardige verdediging tegen infraroodraketten. Ze worden uitgerust met het DIRCM-zelfbeschermingssysteem (direct infra-red countermeasures).

Paris Air Show
Het gaat hier om de 8 nieuwe toestellen van de NAVO tanker-transportvloot die op Eindhoven (5) en Keulen (3) worden gestationeerd. Dit werd op 17 juni 2019 bekend gemaakt tijdens de Paris Air Show op vliegveld Le Bourget.

Elbit
De aankondiging volgt op de 3 dagen durende integratietests die eind mei plaatsvonden op het Spaanse vliegveld Madrid-Getafe. Hierbij was personeel betrokken van Airbus, Elbit en de NAVO.

Camera en spiegels
Tijdens de vliegtesten werkte het systeem perfect. Het liet zien meerdere soorten bedreigingen te kunnen afslaan tijdens verschillende soorten manoeuvres. Ook bleek dat het systeem gelijktijdige dreigingen aankan (voorkant, staart en zijkant) en op verschillende hoogten. De DIRCM integreert de nieuwste lasertechnologie in combinatie met een high speed thermische camera en een dynamische hogesnelheidspiegel.

Tanker-transportvloot NAVO
De tanker-transportvloot van de NAVO is een zogenoemd pooling- en sharing-initiatief van België, Duitsland, Luxemburg, Nederland en Noorwegen. Samen verwerven, beheren, exploiteren en ondersteunen deze landen de vloot. Het vliegtuig is eigendom van de NAVO en wordt beheerd door het NATO Support and Procurement Agency.

Bron: Mindef
Foto: Airbus/Elbit systems/Mindef/redactie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: