18 september, 2024
IndustrieMini-drones Voor Verkenners Landmacht En Mariniers

Mini-drones Voor Verkenners Landmacht En Mariniers
M

Defensie schaft tientallen piepkleine verkenningsdrones aan van het type Black Hornet (zwarte horzel). De mini-drones zijn voor de verkenningseenheden van de landmacht en het Korps Mariniers. 2 mei jl. tekenden Defensie en de producent het koopcontract.

Zoals uit de naam al blijkt, zijn de apparaatjes zo groot als een flink insect. Ze doen met 10 bij 2,5 cm denken aan een uit de kluiten gewassen libelle. Het gewicht is slechts 18 gram en de topsnelheid 18 km/uur. Ook is de Black Hornet erg stil, waardoor een doelwit tot op enkele meters onopgemerkt is te naderen, en zelfs volledig onzichtbaar op 100 meter.

Het zogenoemde military micro-UAV (unmanned aerial vehicle) heeft 3 beweegbare camera’s waarmee overdag én ’s nachts (infrarood) foto- en video-opnamen zijn te maken. De helikoptertjes kunnen op zicht (per videoverbinding) worden bestuurd. Maar ze vliegen ook zelfstandig met de automatische piloot en het GPS-systeem. Aangezien de oplaadtijd ongeveer even lang is als de vliegduur (25 minuten) kan er vrijwel onafgebroken met een set worden gevlogen.

„Black Hornet als stand off inlichtingensysteem
veiliger en efficiënter”

Voordelen
De Black Hornet levert een goede bijdrage aan het verkennerswerk, ‘operaties uitvoeren zonder gezien te worden’. Het maakt het werk van de verkenner:

  • veiliger, een doel hoeft niet beslopen te worden;
  • stand off, militairen zitten op grotere afstand van het doel (1 kilometer);
  • efficiënter, verkenners hebben beter en real time overzicht over de situatie.

Het systeem is ‘van de plank’ gekocht. Kinderziektes zijn niet te verwachten en het ministerie komt dus niet voor onverwachte (financiële) verrassingen te staan. Daarnaast heeft de Black Hornet zich inmiddels bewezen (lichte regen en tot windkracht 6) in operationele omstandigheden. De Britse strijdkrachten hebben het systeem tot hun grote tevredenheid in Afghanistan gebruikt. Naast de Britten hebben ook Noorwegen en Duitsland de Black Hornet in gebruik.

De Noorse fabrikant Prox Dynamics heeft inmiddels de eerste docenten van Defensie opgeleid. Zij gaan de andere verkenners  trainen. Naast de Black Hornet heeft Defensie 2 andere drones. De Raven (middellange duur, afstand en hoogte) en de ScanEagle (grote duur, afstand en hoogte).

Bron: MinDef
Foto: AVDD

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: