23 juni, 2024
IndustrieMinder is meer: een nieuwe helm voor Defensie

Minder is meer: een nieuwe helm voor Defensie
M

Firma Protension Composites heeft 18 december jl. een nieuwe gevechtshelm gepresenteerd die 35 procent minder weegt dan de huidige. Het lichtgewicht exemplaar beschermt even goed als de huidige helm, ondanks de gewichtsvermindering.

Minder gewicht is van groot belang voor militairen te voet, daarom streefde Protension Composites uit Delft naar een gewichtsreductie van 40%. Dit is uiteindelijk 35% geworden, met behoud van de ballistische beschermingseisen. De gewichtsvermindering komt neer op 400 gram. De reductie draagt bij aan de ontlasting van de hoofd- en nekspieren, waardoor militairen langer fit blijven en zo minder kans hebben op blessures.

VezelDe nieuwe helm is gemaakt van supervezel Dyneema van DSM. Protension Composites gebruikt een innovatieve productietechniek waarmee de kunststofvezels in een optimaal patroon gelegd worden. Hierdoor wordt op materiaal en dus op gewicht bespaard. Er zijn enkele tientallen testhelmen geproduceerd waarop schietproeven zijn uitgevoerd. De helm is voorzien van een stabieler en comfortabeler binnenwerk, dat zorgt voor een beter draagcomfort. Door deze ontwikkelingen heeft de militair in de toekomst minder zorgen aan zijn hoofd.

bhp-sideDe helm is voortgekomen uit de Defensie Innovatie Competitie van 2011. Het thema was toen ‘Defensie Light’. Het Nederlandse bedrijfsleven werd gevraagd om met gewicht besparende ideeën te komen. De ingediende projecten varieerden van lichtgewicht robotlastdragers tot innovatieve keramische pantsering. Protension Composites won de wedstrijd met de revolutionaire helm.

De hoofdprijs was een contract met Defensie ter waarde van € 200.000 om de helm verder door te ontwikkelen. Defensie bekijkt welke stappen kunnen worden genomen voor een vervolg op het huidige contract. Nederlandse militairen kunnen binnen anderhalf à twee jaar beschikken over veruit de lichtste gevechtshelm ter wereld dankzij deze wereldprimeur uit Delft.

Bron: Mindef

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: