23 juni, 2024
IndustrieMercedes-Benz Voor Luchtmobiele Brigade

Mercedes-Benz Voor Luchtmobiele Brigade
M

Defensie is van plan 515 voertuigen te bestellen bij Mercedes-Benz Cars Nederland.  Ze zijn met name bedoeld voor  de Luchtmobiele Brigade. De 11 Luchtmobiele Brigade – air assault “7 december” gaat deze voertuigen vooral gebruiken. Ze worden geleverd in de varianten:  gevechtsvoertuig, logistiek voertuig en een versie voor het vervoer van gewonden.

Underslung
Een van de gestelde eisen is dat ze onder een Chinook-transport helikopter zijn te vervoeren, in een zogenoemde ‘underslung’.  Voor het gevechtsvoertuig is tevens als voorwaarde gesteld dat die ook in de Chinook is te verplaatsen.

Goedkoper
De voertuigen van Mercedes-Benz Nederland voldoen aan alle eisen van Defensie.  Daarnaast  gaat het bij de wagens op het gebied van aanschaf en onderhoud om de beste prijs-kwaliteitverhouding. Het aanbod van Mercedes ligt tientallen miljoenen euro’s lager dan de overige aanbiedingen. Dit voertuig is 40% goedkoper dan het Nederlandse product uit Tiel de ‘Defenture’.

Gedegen getest
Ook voor de economie en werkgelegenheid zijn de voertuigen goed. De productie van het chassis van het voertuig gebeurt nog in Oostenrijk. Maar Nederlandse bedrijven zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling en productie van de voertuigen. Alle de werkzaamheden voor de opbouw van het voertuig worden gedaan in Nederland. Verder worden ze de komende 10 jaar deels onderhouden door het Nederlandse dealernetwerk van Mercedes-Benz Nederland.

Verder testen
Bij de eerste levering, de zogenoemde pre-batch uitvoerig, worden de voertuigen gedegen getest op de geëiste specificaties. Dit om zeker te stellen dat ze betrouwbaar en geschikt zijn voor de werkzaamheden waar militairen ze voor gaan inzetten. Als alles volgens plan verloopt, worden de voertuigen vanaf 2021 geleverd.

Bron Mindef/Mercedes/FD/redactie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: