21 juli, 2024
IndustrieMeer Militaire Satelliet Capaciteit

Meer Militaire Satelliet Capaciteit
M

Defensie is sinds 24 juli jl. weer een stukje minder afhankelijk van commerciële satellietcommunicatie. Vanaf Cape Canaveral in Florida (USA) lanceerde de Amerikaanse luchtmacht met een Delta 4 raket de zevende $ 566 miljoen kostende Wideband Global Satcom (WGS) satelliet van in totaal 12 communicatie satellieten.

Nederland is samen met Canada, Denemarken, Luxemburg en Nieuw-Zeeland partner in dit door de Verenigde Staten geleide project. Het biedt zekere militaire satellietcommunicatiecapaciteit, naast de commerciële satellietcapaciteit die Defensie inkoopt. Defensie wil een deel eigen militaire capaciteit om operaties in missiegebieden onder alle omstandigheden altijd door te laten gaan.  Dit kan, zeker niet in crisisgebieden, bij commerciële aanbieders niet worden gegarandeerd.

De nieuwe capaciteit is beschikbaar voor alle krijgsmachtdelen, waar ook ter wereld tegen een vaste lage prijs tot 2031. Nederland gebruikt de toegewezen satellietcapaciteit al sinds de start van het project in januari 2012 voor de operaties in Afghanistan, Mali en het Midden-Oosten en bij de antipiraterijmissies.

Het gaat om zogenoemde Wideband Global Satcom, breedbandcommunicatie; geschikt voor het versturen van veel data “anytime, anywhere”. Daarnaast is Nederland met Canada en het Verenigd Koninkrijk betrokken bij een vergelijkbaar project voor de meest betrouwbare en beveiligde vorm van satellietcommunicatie. Van de 4 satellieten die uiteindelijk gaan zorgen voor deze zogenoemde AEHF-capaciteit (advanced extreme high frequency) draaien inmiddels 3 in een baan om de aarde. Noorwegen en Tsjechië hebben ook interesse getoond in een WGS-partnerschap.

Lanceertabel

WGS 1 block 1 Oktober 2007 US pacific command
WGS 2 block 1 April 2009 US central command, (Afghanistan/Irak) en ZW Azië
WGS 3 block 1 December 2009 US European command, US Africa command (Midden Oosten)
WGS 4 block 2 Januari 2012 US Central command, US Pacific command Midden Oosten, ZW Azië
WGS 5 block 2 Mei 2013 US Northern & Southern command, US Transportation command, US Strategic command and Missile Defense Agency
WGS 6 block 2 Augustus 2013 Australia Command
WGS 7 block 2 Juli 2015
WGS 8 block 2 2016
WGS 9 block 2 2017
WGS 10 2019
WGS 11
WGS 12

bron Mindef/NASA/Spaceflight Now

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: