15 juli, 2024
IndustrieMeer A330 MRTT’s voor NAVO

Meer A330 MRTT’s voor NAVO
M

België, Duitsland en Noorwegen ondertekenden 16 februari jl. een verklaring waarin zij aangaven de intentie te hebben zich aan te sluiten bij het project Multi Role Tanker Transport aircraft (MRTT).

Nederland en Luxemburg besloten vorig jaar gezamenlijk transport-/tankervliegtuigen te kopen. Deze MRTT-toestellen worden eigendom van de NAVO, maar de landen hebben exclusieve gebruikersrechten. De eerste twee MRTT-toestellen zijn al bij Airbus besteld.

Als de drie landen zich definitief aansluiten bij het MRTT-project (tanker pool) worden meer toestellen bij Airbus besteld. Polen heeft de intentie zich later bij het tanker en transport project aan te sluiten. Groot-Brittannië en Australië vliegen al met dit toestel en volgend jaar neemt Frankrijk haar eerste exemplaar in ontvangst

Jeanine Hennis-Plasschaert was tevreden met de ondertekening. “De Europese NAVO-landen moeten het been echt bijtrekken als het gaat om het verbeteren van de slagkracht. Daarvoor dienen we niet alleen onze budgetten te verhogen, maar vooral ook slimmer en meer samen te werken. Met deze projecten werken we gericht aan het opheffen van tekorten in militaire capaciteiten zoals strategisch luchttransport en tankercapaciteit.”

Bron: Mindef

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: