13 april, 2024
IndustrieMediumrange Bewegingsmelder Milsenz

Mediumrange Bewegingsmelder Milsenz
M

Het lijkt een beetje op een uit de kluiten gewassen handgranaat, maar het is de Milsenz. Dit zwarte balletje zaait geen dood en verderf, maar waarschuwt militairen voor bewegingen van tegenstanders in het veld. De Koninklijke Landmacht en KPN presenteerden de innovatieve gadget vandaag tijdens de bekrachtiging van nauwere samenwerking.

Denktank
Afgelopen zomer kwam een aantal militairen met praktijkervaring bij elkaar om te bedenken aan welke innovaties ze behoefte hebben. Het bleek dat infanteristen meer willen weten over gebieden waar ze niet direct zicht op hebben. Vanuit een vooruitgeschoven post zie je namelijk de weg tot hij achter die heuvelrug of dat bos verdwijnt. Maar je wilt ook weten wat er buiten je blikveld gebeurt. Zou het dan niet handig zijn als daar via een klein apparaatje jouw blikveld wordt vergroot?

Op reis naar Amerika
Met dit idee gingen technici van KPN en Defensie aan de slag, wat resulteerde in de Milsenz. Inmiddels is het apparaatje getest tijdens oefening Purple Nectar en binnenkort nemen commando’s hem ook mee op oefening in Amerika.

3D-geprint
“Het is geen camera en het maakt dus niet uit hoe hij ligt. Nu leggen ze ‘m nog neer, maar op termijn kan je ‘m vast ook onopvallend uit een voertuig laten vallen. Het is eigenlijk een brandmelder voor de vijand”, legt brigadegeneraal Hans Damen uit over de sensoren die bewegingen registreren of eventueel geluid, licht en warmte. “De buitenkant is 3D-geprint en kan de vorm krijgen die je wilt. Dit is niet duur, net als de sensoren die ook van technologisch geavanceerde komaf zijn. Als hij dus een keer wordt gevonden, is dat geen probleem.”

Sinds 1884
Damen is een van de initiatiefnemers van het partnerschap met KPN: “Toen ging het over telegrafie, maar we werken al met KPN samen sinds 1884. Om snel innovaties in te voeren en beter in te spelen op dreigingen, moeten we op andere manieren samenwerken met externe partners. Met KPN hebben we hiervoor nu als eerste een overeenkomst getekend.

Meer innovatie verwachtbaar
Naast innovaties als de Milsenz moet veel meer voortkomen uit de samenwerking met KPN. Damen: “We willen nog nauwer samenwerken; personeel uitwisselen en samen nadenken over de uitdagingen van de toekomst. Zoals de innovatieve communicatietechnologie van KPN, hebben we ook de gespecialiseerde kennis van andere bedrijven nodig. We kunnen het niet langer alleen.”

Bron: Mindef

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: