16 augustus, 2022
IndustrieLuchtmacht zet stap naar de ruimte

Luchtmacht zet stap naar de ruimte
L

Defensie onderzoekt mogelijkheden om de ruimte in te gaan. Het zojuist opgerichte Air and Space Warfare Center wil zicht krijgen op alles wat in de kosmos rondzweeft.

Luchtmachtoverste Johan van Deventer, hoofd van de eenheid: „We brengen kansen en bedreigingen in kaart. Daarna kan worden gedacht aan het in omloop brengen van communicatiesatellieten en verkenningen vanuit het heelal. Een technologisch hoogwaardige krijgsmacht moet de grenzen naar nog hoger verleggen.”

Volgens Van Deventer is razendsnel manschappenvervoer naar de andere kant van de wereld straks realiteit. Ook een eigen ruimtevaartuig, om Nederlandse belangen in de stratosfeer te verdedigen, is een optie. „Star Wars is geen sciencefiction meer.”

Luitenant-generaal Sander Schnitger overlegt met initiatiefnemers van Space Expedition Corporation (SXC), onder wie voormalig luchtmachtbevelhebber Ben Droste, over hun Lynx-ruimtevaartuig. Dat vervoert vanaf volgend jaar passagiers door de dampkring.

De Commandant Luchtstrijdkrachten: „Ik wil weten wat er in het heelal over ons heen suist. Er zijn al tekeningen van de Lynx met een grote bult op de romp, waarmee satellieten in een baan om de aarde kunnen worden gebracht. Voor een dergelijke capaciteit zijn we nu nog afhankelijk van buitenlandse mogendheden.”

Nederland werkt vanaf eind september nauw samen met NAVO-partner Noorwegen. De Noren lanceerden onlangs een testsatelliet. Ook vanwege de recente aanschaf van beide landen van de ultramoderne F-35’s en onbemande MQ-9 Reapers is het verstandig dat Nederland wortel schiet in de ruimte, aldus het Air and Space Warfare Center. „We mogen straks niet buitenspel staan”, zegt Van Deventer.

Daarnaast wordt door Defensie gekeken naar de toegevoegde waarde van een eigen Noors-Nederlandse space-capaciteit. Het Noorse Defensie Onderzoeksinstituut, TNO en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium zijn nadrukkelijk bij de bijzondere plannen betrokken

Charles Sanders De Telegraaf 27-12-2013

1 REACTIE

  1. Space capaciteit? Misschien teveel spacecake gegeten? Maar, laat de KLu maar schuiven. Mannen timmeren leuk aan de weg. F-35 en nu de ruimte in! Gaat van Defensie budget af, dat wel. Toch de JSS maar de deur uit om een paar centen vrij te maken? KL opdoeken? Past dit in onze doelstelling zoals door de regering geformuleerd? Wat te doen met vergaarde ruimte informatie? Ik ben zeer nieuwsgierig!

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd: