De Nederlandse luchtmacht krijgt zijn eigen satelliet, de ‘Brik 2’. Halverwege 2019 wordt de satelliet vanuit de VS gelanceerd. Het is de eerste keer dat Defensie zelf betrokken is geweest bij de bouw van een kunstmaan.
De satelliet is in samenwerking met onder andere de TU Delft gemaakt en al grotendeels af. De kunstmaan heeft de naam Brik 2 meegekregen, een verwijzing naar de prille jaren van de luchtmacht. De Brik was in 1913 het allereerste toestel van de toen net opgerichte ‘Luchtvaartafdeling’, zoals de luchtmacht toen heette.
Aangezien oorlogen meer en meer afhankelijk en uiteindelijk zelfs beslecht worden in het voordeel van de partij met de beste en snelste aanlevering van inlichtingen, zal het geen verrassing zijn dat de verwachtingen van de Nederlandse krijgsmacht hooggespannen zijn. De lancering staat gepland voor zomer 2019. De satelliet is uitgerust met een weerstation en een spectrometer en zal naar verwachting uiteindelijk 25 jaar dienst doen, daarna zal de kunstmaan vergaan in de dampkring rond de aarde.
De satelliet van nog geen 10 kilo, gefabriceerd door ISIS (Innovative Solutions In Space) uit Delft, draait elke 90 minuten een rondje om de aarde op een hoogte tussen de 600-700 kilometer. Militairen huren nu satelliet capaciteit bij andere naties om inlichtingen te zien en te beluisteren, maar in 2019 kunnen ze gewoon op de kazerne in Dongen terecht. En is de Klu niet meer afhankelijk van derden.
Met de meegestuurde spectrometer kunnen o.a. ook niet geregistreerde objecten (satellieten) worden getraceerd, dus van zowel bondgenoten, onbekende of vijandelijke partijen. Verder zijn nog veel meer toepassingen te bedenken waarvoor de satelliet van nut zou kunnen zijn, waaronder telescopen of lasercommunicatie.
De satelliet is mede een samenwerking tussen ISIS, NLR, TNO en TUDelft
Bron: Mindef
Foto: Mindef/NASA