20 mei, 2024
IndustrieLichte helm wint innovatiecompetitie

Lichte helm wint innovatiecompetitie
L

Defensie kan 12.000 kilo lichter worden als iedereen wordt uitgerust met een superlichte helm, zo stelt het bedrijf Protension Composites. Hun plan om het gewicht van de huidige Defensiehelm terug te brengen van 1400 gram naar 800 gram won vorige week de Defensie Innovatie Competitie 2011. Vandaag wordt het eerste Europese patent verleend dat de technologie beschermt.

Het prijzengeld van € 200.000,- wordt de komende anderhalf jaar gebruikt voor verdere ontwikkeling en industriële toepassing. Op het gebied van materialen en ballistiek ondersteunt ontwikkelingspartner DSM Dyneema het project. Daarmee wordt de helm die ruim 40% lichter is, volledig ontwikkeld en gemaakt in Nederland.

Het vernieuwende productieproces zorgt ervoor dat elke individuele vezel de optimale plek en oriëntatie in de helmschaal krijgt. De vezel krijgt hierdoor betere ballistische eigenschappen dan in de huidige helm, waardoor het de Nederlandse militair van de toekomst van de beste en lichtste gevechtshelm ter wereld voorziet.

Het helm idee werd op de hielen gezeten door de firma Airborne. Deze wilde constructiedelen van voertuigen, bijvoorbeeld de wielkasten, direct van licht en beschermend materiaal maken, zodat niet later beschermende delen op het voertuig hoeven worden aangebracht.

De Defensie Innovatie Competitie werd voor de derde maal gehouden, met dit jaar als thema: ‘Defensie Light’. Aan de competitie deden in totaal 14 bedrijven mee, waarvan 5 de laatste fase haalden. De competitie is enerzijds bedoeld om het midden- en kleinbedrijf een ingang te bieden bij Defensie, anderzijds om innovaties en vernieuwende technologie, die van nut zijn voor Defensie, te genereren en stimuleren.

Bron: Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: