16 juni, 2024
IndustrieJeanine Hennis Plasschaert Speelt Met Vuur

Jeanine Hennis Plasschaert Speelt Met Vuur
J

De IDEX-wapenbeurs wordt van 22 tot 26 februari 2015 gehouden in Abu Dhabi, hoofdstad van de Verenigde Arabisch Emiraten (VAE). Maar liefst 15 Nederlandse en 9 Belgische bedrijven zullen hier aan deelnemen. Vooral de Nederlandse overheid stuurt een zware delegatie mee. De IDEX wapenbeurs in Abu Dhabi is de grootste wapenbeurs van het Midden-Oosten en een van de grootste ter wereld. In 2015 worden ruim 80.000 bezoekers verwacht, vooral uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië.

Het ‘Holland Pavilion’ op de beurs wordt in samenwerking met de Nederlandse overheid georganiseerd door de industriële lobbyorganisaties Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) en Netherlands Aerospace Group (NAG). Tien Nederlandse bedrijven zullen hun innovatieve producten voor de defensie- en veiligheidssector presenteren. Daarnaast staat een aantal Nederlandse bedrijven zelfstandig op de beurs.

De Nederlandse bedrijven worden ondersteund door de ministeries van Economische Zaken (EZ), Buitenlandse Zaken (BuZa) en Defensie, onder leiding van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). Er gaan altijd ambtenaren mee, maar dit is wel een heel zware delegatie terwijl onze minister ook nog bezig is met het voorbereiden van een visie over de Nederlandse defensie, de arbeidsvoorwaarden en de vele problemen op financieel gebied.

Voor onze zuiderburen is een ‘Belgium Pavilion’, georganiseerd door de Belgian Security & Defence Industry (BSDI). Hier zullen 5 van de 9 Belgische bedrijven hun nieuwste producten presenteren.

De beurs is duidelijk gericht op het leggen van contacten met militaire bedrijven en krijgsmachten. Dit is een zeer belangrijke handelsbeurs in deze sector. Het past in het huidige kabinetsbeleid. De regering wil zich inspannen voor exportmarkten buiten Europa. De vraag vanuit Europa zelf neemt immers door alle bezuinigingen sterk af. In de wapenhandel “visvijver” zijn met name de Golfstaten, die door hun oliedollars heel kapitaalkrachtig zijn, een interessante partner.

Nederland lijkt daarmee het voorbeeld te volgen van zijn zuiderburen. De militaire banden tussen België en de regio zijn al jarenlang innig. Uit een overzicht van Europese exportvergunningen blijkt dat België in de periode 1998-2012 alleen al aan Saoedi-Arabië voor meer dan 2 miljard euro aan wapens heeft geleverd. Saoedi-Arabië koopt gemiddeld 1/6 van al het Belgische wapentuig en is daarmee na de VS de grootste klant voor België.

Wendela de Vries van STOP WAPENHANDEL vindt de plannen van de Nederlandse regering onverantwoord. “De VAE , Saoedi-Arabië en Qatar zijn nauw betrokken bij de steun aan islamitische extremistische groepen (waaronder Al Qaida en IS red.). Er is een competitie aan de gang tussen Iran en Saoedi-Arabië, waarbinnen ook de Emiraten proberen hun militaire positie te verstevigen. In feite is er een soort wapenwedloop bezig. Ik vind het onverantwoord om handel te drijven, laat staan wapenhandel, met landen die op zulke schaal mensenrechten schenden.”

bron: Frank Mulder/De wereld be/Wendela de Vries

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: