28 mei, 2024
IndustrieInnovatieve Powerlash-Kettingen Voor Defensie

Innovatieve Powerlash-Kettingen Voor Defensie
I

Op 9 maart jl. kreeg 140 Zwaar Transportcompagnie als 1e eenheid binnen Defensie PowerLash-kettingen van Dyneema. Dit zijn extreem sterke en lichte kettingen, volgens de fabrikant DSM gemaakt van de sterkste kunstvezel ter wereld.

Uitgevonden in Nederland
“Het is ook nog eens uitgevonden in Nederland”, vertelt Dietrich Wienke van fabrikant DSM Dyneema. Het duurt nog wel even voor de kettingen echt in gebruik worden genomen. Voorlopig gaat het om een pilot met 16 stuks. Die volgde uit de vraag van het personeel naar lichter, gebruiksvriendelijker, maar toch sterke kettingen. Die gebruikt de compagnie om zware voertuigen vast te zetten voor transport per dieplader, trein of schip.

Zoektocht naar nieuw product
Wat volgde was een zoektocht naar een innovatief product. Zo hoorde Defensie van de PowerLash. Dit is een ketting waarvan de schakels zijn gemaakt uit meerdere lagen Dyneema-bandmateriaal. De textiele ketting heeft een zogenoemde ‘minimal breaking load‘ van 20 ton en wordt met een speciale spanband of kettingspanner op spanning gebracht.

Kenmerken
De belangrijkste kenmerken van de Dyneema-kettingen:

  • lichter (8x) dan vergelijkbare stalen exemplaren;
  • extreem slijtvast en snijvast en blijven zelfs drijven.

Dankzij deze eigenschappen kan er sneller, veiliger en duurzamer worden gewerkt.

Bron: Defensie
Foto: AVDD

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: