24 juni, 2024
IndustrieEerste Hybride Sleepboot Koninklijke Marine Op Komst

Eerste Hybride Sleepboot Koninklijke Marine Op Komst
E

De Koninklijke Marine verwelkomt zaterdag 20 februari haar nieuwste sleepboot in de haven van Den Helder. Het schip, genaamd Noordzee, is de eerste van drie hybride sleepboten die door Damen in Roemenië zijn gebouwd. De drie nieuwe sleepboten van de Noordzee-klasse gaan vier van de vijf huidige Linge-klasse sleepboten vervangen.

Een “ophaalbemanning” van de sleepdienst is momenteel onderweg met de sleper van Roemenië naar Den Helder. De reis van ruim 3700 zeemijlen begint in de Donau te Galati en voert via de Zwarte Zee, Bosporus, Middellandse Zee, Golf van Biskaje en het Engels Kanaal om te eindigen in Den Helder.

De sleepboten – van het type ASD2810 – hebben een sterke trekkracht van 60 ton om bij alle windsterkten ook de grootste marineschepen veilig te kunnen assisteren in de haven van Den Helder. Het zijn de sterkste sleepboten die de Koninklijke Marine in gebruik heeft sinds de oprichting van de marine.

De nieuwe slepers beschikken over een hybride voortstuwing waardoor het gebruik in brandstof veel lager ligt en dus de uitstoot van schadelijke rookgassen aanmerkelijk lager is dan bij de huidige sleepboten. De grootste innovatie aan boord van de nieuwe sleepboten zit in de mogelijkheid om de voortstuwing elektrisch aan te drijven. De elektrische energie die op sommige momenten “over” is, wordt opgeslagen in een batterijpakket en kan op een later moment worden gebruikt om bijvoorbeeld de scheepshuishoudelijke systemen ‘s nachts te voeden. Vorige week is de Operationele Energie Strategie (OES) van Defensie naar de Tweede Kamer gestuurd. De nieuwe hybride sleepboten passen goed binnen het streven van Defensie om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen zoals is vastgesteld in de OES.

De namen die de sleepboten dragen, zijn afgeleid van de grote (historische) wateren die Den Helder aan drie zijden omsluiten en passen bij de kracht en het gewicht van de nieuwe aanwinsten; Noordzee (A871), Waddenzee (A872) en Zuiderzee (A873). Alle drie sleepboten komen in 2016 in dienst.

Afmetingen:28,67 x 10,43 x 4,9
Max. waterverplaatsing:575 ton
Max. snelheid: 13,4 knopen
Bemanning:Accommodatie voor 7 personen
Voortstuwing: Dieselelektrisch
Wapensystemen: Geen
Sensoren: Navigatieradar
Trekkracht: 60,2 ton

Bron: Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: