21 april, 2024
IndustrieEerste gemoderniseerde CV90 van de band

Eerste gemoderniseerde CV90 van de band
E

Het eerste gemoderniseerde CV90-infanteriegevechtsvoertuig van de landmacht is dinsdag 26 september 2022 uit de fabriek gerold. Dit gebeurde in het Zweedse Örnsköldsvik bij fabrikant BAE Systems Hägglunds. Het gaat om de zogenoemde ‘first of type’. Op basis van deze testversie komt de serieproductie, die naar verwachting eind 2023 start. In totaal 122 CV90’s ondergaan een ingrijpende modernisering, een zogenoemde midlife update (MLU).

Capaciteiten fors vergroot

De MLU is nodig om het voertuig tot het einde van zijn levensduur in 2039 operationeel relevant te houden. De veiligheidssituatie is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd en potentiële vijanden zijn aanzienlijk sterker geworden. De upgrade vergroot de capaciteiten van het pantserinfanterievoertuig fors. De komende tijd volgen verschillende testen met dit eerste voertuig om te zien of het aan alle eisen voldoet. Eind 2026 het project zijn afgerond.

Verbeteringen

De geüpdatete voertuigen krijgen meer vuurkracht en betere bescherming van de infanteristen tegen eventuele vijandelijke antitankraketten. Dit laatste dankzij een actief beschermingssysteem voor inkomende projectielen dat een groot deel van de voertuigen krijgt. Andere belangrijke verbeteringen zijn de nieuwe toren en de verplaatsing van het kanon. Dat geeft de bemanning meer bewegingsruimte en verbetert de ergonomie in het algemeen. Ook de IT-systemen gaan op de schop. Door dit alles neemt de gevechtsefficiëntie toe.

De aanpassingen vallen in de smaak bij de toekomstige bemanning van het voertuig: “Het is absoluut een grote verbetering vergeleken met de huidige CV90. Gebruiksvriendelijker en het geeft ons meer bescherming. Binnenin is meer ruimte en met de camera’s kunnen we in meer weersomstandigheden ons werk doen. Ik kijk ernaar uit om met dit nieuwe materiaal te werken.”

Tekst: MinDef / Redactie ODB

Foto: AVDD / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: