14 juli, 2024
IndustrieEerste Airbus A400M-Atlas aan Franse luchtmacht geleverd

Eerste Airbus A400M-Atlas aan Franse luchtmacht geleverd
E

SEVILLA – Het Franse leger heeft 1 augustus als eerste een A400M-Atlas ontvangen, het militaire transporttoestel gebouwd door de Europese fabrikant Airbus Industries.  Dit is zo’n vier jaar later dan gepland. De ontwikkeling van de viermotorige A400M-Atlas werd vertraagd door een reeks van technische problemen, vooral met de motoren (TP400 turboprop). De ontwikkeling van het toestel duurde tien jaar.

Begin dit jaar zei Airbus dat de eerste A400M-Atlas “in de eerste helft van 2013” zou worden afgeleverd. Dat is net niet gelukt. Aan het toestel werken 40.000 mensen en er werden meer dan 5000 uren gevlogen met de testtoestellen. Het Franse ministerie van defensie erkende wel dat de aflevering “een lang en complex” proces was geweest. Volgens de planning moet Frankrijk, dat vijftig toestellen heeft besteld, in 2013 nog twee exemplaren krijgen.

Zeven landen doen vanaf het begin aan het project mee, behalve Frankrijk zijn dat Duitsland, Groot-Brittannië, België, Luxemburg, Spanje en Turkije. Samen hebben ze 174 toestellen besteld. Maleisië is tot nu toe het enige land dat buiten de “launch customers” de Atlas bestelde, vier stuks. 5 augustus jl. werden de eerste testen al uitgevoerd met de eerste Atlas voor Turkije.

Andere landen, waaronder Zuid-Afrika, hebben belangstelling getoond. Airbus hoopt dat de aflevering donderdag klanten motiveert om de A400M-Atlas, die wordt gebouwd in Sevilla, alsnog aan te schaffen. Het transporttoestel wordt in de markt gezet als concurrent van de Lockheed Martin C-130 Hercules, waarvan de Nederlandse luchtmacht er vier heeft en de Boeing C-17 Globemaster III.

De ontwikkelingskosten zijn opgelopen tot twintig miljard euro mar daarvoor krijg je wel een state of the art vliegtuig die onder andere geschikt is voor transport van 116 volledig bewapende paratroepers of kan dienen als tankvliegtuig voor alle type vliegtuigen en helikopters, maar ook  37 ton aan goederen over grotere afstanden kan transporteren dan de concurrent. Het net afgeleverde toestel krijgt als thuisbasis Orleans-Bricy.

 Bron: Airbus Industries

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: